Met theater het taboe over suïcide doorbreken: "We moeten erover kunnen praten"

Met theater het taboe rond suïcide doorbreken
Theatercollectief 't Verskil wil met een voorstelling over suïcide het onderwerp bespreekbaar maken. In de loop van de week spelen ze het stuk voor het eerst in Leeuwarden en willen ze het gesprek aangaan met het publiek.
"Er zit een groot taboe op, maar aan de andere kant raakt het bijna iedereen. Veel mensen kennen wel iemand in de omgeving die het heeft gedaan of een poging, of mensen zitten er zelf mee", vertelt regisseur Carolien Tiedema. "In coronatijd is het probleem groter geworden, we moeten erover kunnen praten, zodat het uiteindelijk minder erg wordt."
Frank Elsdijk, docent Social Work en ook regisseur van het stuk, vertelt dat het niet zomaar een voorstelling is. "We vragen niet de beste acteurs die technisch heel mooi spelen, maar mensen die zich sociaal betrokken voelen bij het onderwerp. Dat ze vanuit eigen ervaringen aansluiten en vanuit eigen verhalen en echtheid tot een voorstelling komen."
De voorstelling © Chris Top
Een van de spelers is Kars van Voorthuizen. "Ik heb wel eens suïcidale gedachten gehad en soms nog wel. Het is een gevoelig onderwerp, mensen praten er niet graag over terwijl het wel heel belangrijk is dat het gesprek geopend kan worden", zo zegt Van Voorthuizen. "Als ik er geen ruimte voor had gehad om erover te praten dan was ik misschien wel tot actie over gegaan."
Hij denkt dat de angst voor de dood bij veel mensen misschien wel een reden is waarom er zo'n taboe op zit. "Niemand wil over de dood praten, daarom is het denk ik zo moeilijk."
"Het is kwetsbaar om over dit onderwerp te praten, om donkere gedachtes te delen", zo vult Tiedema aan. "Je weet niet hoe een ander er op zal reageren. Misschien hebben ze medelijden, maar zit je daar op te wachten? Of komen ze met heel foute adviezen? Veel mensen houden het om die reden voor zichzelf."
Een scene uit de voorstelling © Chris Top
Elsdijk hoop dat de voorstelling bijdraagt aan het doorbreken van het taboe. "Het is mooi dat je je verhaal kwijt kunt en je je gehoord en gezien voelt. Maar waar het mij ook om te doen is, is dat andere mensen leren luisteren. Het is fantastisch als het heel goed gaat, maar luister ook eens naar het andere verhaal, dat is er ook. Er speelt van alles, bij iedereen wel, als je iemand beter leert kennen."
De voorstelling gaat op 17 februari in première in theater De Bres in Leeuwarden.
Hulp nodig? Bel 0900-0113 of chat online op 113.nl (24 uur per dag en 7 dagen per week).