Lokale en provinciale politiek verkennen opties om Turkije en Syrië te steunen

Harry Bevers, Hanneke Goede en Jouke Douwe de Vries © Omrop Fryslân, René Koster
Lokale en provinciale politici uit Fryslân zoeken naar mogelijkheden om slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië te helpen. Dat bleek zondag in het Nijsfoarum van Buro de Vries.
Wethouder Jouke Douwe de Vries (S!N Noardeast-Fryslân) was het meest concreet. "Hier hebben we als gemeente geen potje voor, maar we komen deze week toch met een voorstel. Dit is zo verschrikkelijk, hier moet u gewoon voor staan, vinden we."
Het gaat om een initiatief dat volgens De Vries al door meer gemeentes is genomen. De Vries zegt dat dit komt omdat ze graag meer willen doen dan alleen maar meeleven. "Natuurlijk gebeurt dat ook. Onze burgemeester heeft bijvoorbeeld al met verschillende Syrische huishoudens contact gehad, maar daarnaast denken we dus ook na over een behoorlijk donatie."

Niet de rug toekeren

SP-Statenlid en lijsttrekker Hanneke Goede vertelde dat er ook bij de provincie geen potje voor dit soort rampen bestaat, maar dat Provinciale Staten wel een beroep kan doen op de zogeheten 'Vrij aanwendbare reserve.'
Goede hoopt met een aantal partijen een voorstel te maken voor de bijeenkomst van 22 februari om toch ook als Staten iets te doen. "Ook al is het geen provinciale taak, je kunt er je rug niet naar toe draaien. Dit is een ramp van zo'n gigantische omvang, we moeten gewoon kijken wat er kan."
Luister hier naar het fragment uit it Nijsfoarum
VVD-parlementariër Harry Bevers van Leeuwarden vindt dat de landelijke overheid adequaat heeft gehandeld door direct noodhulp beschikbaar te stellen. "Het kabinet verdient daar ook alle ruimte voor, want het is natuurlijk geen politieke kwestie."
Wel vindt Bevers dat scherp gekeken moet worden of de hulp op de goede plekken terechtkomt. "Als ik in de media hoor dat de hulpverlening naar Turkije vlotter loopt dan die aan Syrië, dan vind ik dat daar wel goed naar gekeken moet worden. Want het is allemaal hartverscheurend. Iets anders kun je er niet van zeggen."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur op de radio. Zondagavond op 21.00 uur wordt het programma herhaald.