Veel belangstelling bij kijkdag van opgravingen Leeuwarder Waagplein

Kijkdag bij de opgravingen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Op de kijkdag bij het Waagplein in Leeuwarden kwamen zaterdag veel belangstellenden. Archeologen hebben funderingsresten van het voormalige waaggebouw gevonden. Het gaat om resten van een bakstenen fundering.
Er stond om 10 uur al een rij. De mensen worden in groepen verdeeld en er zijn vijf gidsen om van alles te vertellen over de vondsten.
Mensen kunnen meekijken bij de opgravingen op het Leeuwarder Waagplein
"De originele vloer is 600 jaar oud, het is uniek dat we hier kunnen staan", zegt opgravingsleider André Pleszynski. "Dat is een unieke ervaring en mensen waarderen dat." De vloer is in de volledige breedte van de waag teruggevonden. Hij noemt het de opgraving van het jaar voor de stad Leeuwarden. "Wat een resultaat, dat hadden we nooit verwacht."
Hij zou de vloer en de vondsten het liefst bewaren. "Dat zou mooi zijn, als het ontsloten kan worden voor het publiek, zodat ze ernaar kunnen kijken. Dat is aan de provincie, die eigenaar is van de vondsten."
Drukte bij kijkdag © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Er zijn ook verschillende munten gevonden. "Een penning van Floris de Vijfde en een cavalier van Margareta van Constantinopel, persoonlijk vind ik dat de mooiste munt die je kunt vinden."
Bezoekers geven aan dat ze het heel interessant vinden. Ze zijn verbaasd dat de vloer en de munten zo goed bewaard zijn gebleven.
Verslaggever Auke Zeldenrust was bij de kijkdag
De huidige waag is rond 1590 gebouwd. Daarvoor stond 100 jaar lang een ander waaggebouw. Dit gebouw was tot vandaag alleen bekend van een oude stadsplattegrond.
De archeologische vondsten worden schoongemaakt en verder onderzocht. De komende twee weken wordt de rest van de fundering verder opgegraven en onderzocht.