Hovercrafts als oplossing voor vaargeul: "Niet toegestaan, we bekijken alle mogelijkheden"

Een voorbeeld van een hovercraft © ANP
Het baggeren van de vaargeul naar Ameland moet anders. Dat concluderen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rederij Wagenborg en Rijkswaterstaat.
Er wordt onder andere gekeken naar mogelijkheden om het baggerwerk te verbeteren. Volgende week wordt daarover meer duidelijkheid verwacht, dan volgen er mogelijk ook maatregelen. Want dat het anders moet, is wel duidelijk. Deze week werd al bekend dat Wagenborg afvaarten schrapt, afhankelijk van de waterstand en het weer.
De vaargeul tussen Ameland en Holwerd © Omrop Fryslân, Herman Zeilstra
Rijkswaterstaat zoekt momenteel naar de beste oplossing. Ze hopen volgende week met maatregelen te komen. "Het ministerie, Rijkswaterstaat en Wagenborg blijven met elkaar in gesprek om te zoeken naar oplossingen voor de bereikbaarheid van Ameland", zegt Rijkswaterstaat in een reactie.

Den Haag neemt problemen serieus

Dat de problemen met de dichtslibbende vaargeul naar Ameland nu ook in Den Haag serieus worden genomen, komt volgens directeur Ger van Langen van Rederij Wagenborg door de huidige stand van zaken. "De problemen zijn nu dusdanig dat we moeten gaan schrappen in de dienstregeling. Dat was eerder niet zo en dat geeft een nieuwe situatie. De minister neemt dat serieus."
Sinds begin deze maand schrapt Rederij Wagenborg afvaarten als de vaargeul niet bevaarbaar is. De veerboten moeten op het tij varen. "Er is een breedte van minimaal 55 meter nodig een diepte van 3,5 meter min NAP", zei Van Langen eerder tegen Omrop Fryslân.
In het overleg is dus ook duidelijk geworden dat er al op korte termijn moet worden ingegrepen. Volgens Van Langen gaat dat om een andere manier van het baggeren van de vaargeul. Van Langen is dan ook voorzichtig optimistisch. "Ik heb in ieder geval gemerkt dat problemen serieus worden benaderd. Ik heb vertrouwen in de aanpak, maar hou zorgen over de toekomst."

Hovercraft

CDA-statenlid Rendert Algra stelde vragen over de vaargeul met de suggestie om hovercrafts in te zetten als oplossing. Een hovercraft is een vaartuig met luchtkussens dat zowel over het land als over het water kan bewegen. Daardoor heeft de hovercraft nauwelijks diepgang.
Directeur Van Langen zegt dat het niet is toegestaan. "We willen er graag naar kijken. Voorlopig is het zo dat hovercrafts niet toegestaan zijn. We zijn wel bezig met het ontwikkelen van een nieuw vervoersconcept. Daar halen we nu input voor op." Toch sluit hij een hovercraft niet uit: "We zullen alle mogelijkheden serieus bekijken."