Bianca is juf en komt bij de Voedselbank: "Niemand staat daar voor zijn lol"

© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Ze heeft een druk bestaan, Bianca (38) uit Dokkum. De alleenstaande moeder van vier kinderen werkt als juf in Leeuwarden en moet toch nog naar de Voedselbank. Het is het verhaal van de werkende armen: te veel verdienen voor de meeste toeslagen en tegemoetkomingen, maar te weinig om van te leven.
Toen Bianca een paar jaar geleden scheidde van haar man en in de ziektewet terechtkwam, stond haar wereld op z'n kop. Ze kwam door de hoogte van haar loon niet in aanmerking voor toeslagen, maar kon tegelijkertijd niet meer de oppas voor haar kinderen betalen als ze haar eigen eten ook nog moest betalen.
Armoedeverhaal 3: Juf met vier kinderen
"Op papier wordt er gezegd: dit is je loon en dat is boven bijstandsniveau, dus daar moet je het van kunnen doen", vertelt ze. "Maar er wordt geen rekening gehouden met het feit dat ik vier kinderen heb, dus dat de opvang er ook nog vanaf gaat."
Dan blijft er niet veel over: "Ik hield daarna een kleine 400 euro per maand over om alles van te doen. Eten, drinken, luiers, kleren, tanken, noem het maar op. Voor vier kinderen redde ik dat niet."

Onmacht en onbegrip

Bianca komt in een periode van onmacht en onbegrip. Want ook toen ze weer aan het werk ging, veranderde haar situatie niet en gaf het op sommige momenten meer stress.
"Er is onlangs een loonverhoging geweest. Als zulke dingen gebeuren, sta ik op scherp en ga ik weer rekenen, Het is mij namelijk overkomen dat ik een loonsverhoging kreeg, maar dat ik er aan het eind van de rit minder van werd omdat mijn toeslagen omlaag gingen."
Armoede kan iedereen overkomen. Steeds meer mensen maken gebruik van de Voedselbank, want rondkomen in deze tijd wordt alleen maar lastiger. Omrop Fryslân volgde daarom juf Bianca, kraanmachinist Wietze Harm en oud-militair Rob. Alle drie vroegen om hulp en hadden daar verschillende redenen voor.
Vanaf donderdag tot en met zaterdag zijn de reportages te zien in het televisieprogramma Fryslân Hjoed (vanaf 17.00 uur met elk uur een herhaling). En op 12 februari staat het radioprogramma Buro de Vries in teken van deze verhalen.
Bianca en haar hondjes © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Er is daarom één gedachte die elke keer weer naar boven komt: "Ik denk soms dat ik beter niet kan werken. Het werk geeft mij natuurlijk wel energie en plezier, maar levert mij qua geld niks op."

Schaamte

Het heeft een tijd geduurd voordat Bianca de stap naar de Voedselbank zette. Ze krijgt nu eenmaal per twee weken een voedselpakket en vindt het verschrikkelijk om daar in de rij te staan. "Er zijn nog wel momenten dat ik me ervoor schaam en me er niet uit durf te spreken. Maar ik werk hard voor mijn geld en heb geen schulden, dus kan ik er niks aan doen."
Bianca is blij dat deze mogelijkheid er voor haar is. "Er zijn heel veel regelingen voor mensen die het niet goed hebben en moeilijk hebben. Ik ben blij dat die er zijn. Maar de werkende armen vallen tussen wal en schip. Ik denk dat daar nog eens goed naar gekeken moet worden. Die werken er hard voor."
Achter elk persoon die je ziet zit nog een verhaal, dus oordeel niet. Geloof me, niemand staat daar voor zijn lol.
Bianca (38 ), werkt als juf maar moet toch gebruikmaken van de Voedselbank
Toch wordt er niet zo naar gekeken door veel mensen. Bianca krijgt geregeld vreemde reacties. Mensen vinden bijvoorbeeld dat ze geen auto mag hebben: "Want als je gebruik maakt van de Voedselbank, dan kun je toch geen auto betalen", omschrijft Bianca de gedachten van sommigen. Ook krijgt ze opmerkingen als haar kinderen in merkkleding rondlopen, terwijl ze die kleren krijgt van anderen.
"Een boodschap die ik graag mee wil geven is: niets is wat het lijkt. Achter elk persoon die je ziet zit nog een verhaal, dus oordeel niet. Geloof me, niemand staat daar voor zijn lol."