Wolvegaster winkeliers maken plannen na grote brand in augustus

© ProNews
In augustus brandden in het centrum van Wolvega twee panden volledig uit. Die moesten dus gesloopt worden terwijl andere winkels rookschade hadden. Intussen worden er plannen gemaakt, zodat de gedupeerde ondernemers weer verder kunnen.
Wolvega was zes maanden geleden nationaal nieuws. Na een grote brand in het centrum aan de Hoofdstraat moesten veel bewoners in het centrum hun huis verlaten. De brand ontstond, waarschijnlijk door kortsluiting, in een snackbar en sloeg al snel uit naar de winkel ernaast. Beide gebouwen zijn verloren gegaan.

Zaak kwijt

Zo raakte Barry Hofstra zijn wasmachinezaak kwijt. Al zijn er nu wel nieuwbouwplannen; er kon hier niet zomaar weer gebouwd worden. "Er zijn meerdere gedupeerden en meerdere gebouwen beschadigd. Dat moet allemaal uitgezocht worden", zegt Hofstra.
Een half jaar na een grote brand in het centrum maken ondernemers in Wolvega weer plannen
"Er moet nog een muur gesloopt worden. Die is van de snackbar, maar de muur is ook deel van de schoenenzaak ernaast. En de fundering kan er niet uit anders verzakt er nog een gebouw. Dat kan niet de bedoeling zijn." Er is een nieuw bedrijfsplan, dat ligt nu bij de gemeente en de welstandscommissie voor beoordeling.

Veel overlast

Voor Wolvega was het een ingrijpende brand, want de volledige Hoofdstraat is voor de veiligheid een lange tijd afgesloten geweest voor auto 's. Het slopen van de twee panden was complex op een krappe ruimte. En tot het klaar was, konden winkels eromheen niet open. Twee kledingzaken konden pas kortgeleden de winkel weer inrichten. Stank, roet en overlast door het slopen van uitgebrande panden was al die maanden aanwezig.
Locatie van de brand: een gat in de Hoofdstraat © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Het ergste leed is op dit moment geleden", zegt burgemeester Andre van de Nadort op de locatie van de brand. "We staan hier nu nog wel voor een gat. Maar we zijn gelukkig wel zo ver dat de winkelstraat open is en dat de winkeliers op een andere plek zitten. Maar er moet nog wel het een en ander gebeuren."

Hofstra drijft zijn handel intussen op een andere locatie. Hij vindt het wel jammer dat hij zijn jubileum niet kan vieren in zijn oude winkel. "Ik zou hier op 18 februari 25 jaar zitten. Dat kan ik niet in het pand meemaken. Bovendien was ik toen net weer terug van vakantie, dus ik ben niet meer in het pand geweest. Dat is wel triest."