Fryslân zamelt geld en goederen in voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië

Alex Keskin uit Grou © Omrop Fryslân
Kleding, dekens, medicijnen; aan alles is een gebrek in het rampgebied in Turkije en Syrië. Door de hele provincie zijn initiatieven opgestart om te helpen. Zo is ook Alex Keskin uit Grou bezig.
Zijn zusje, zwager en hun kinderen zijn omgekomen. Van sommige andere familieleden weet hij niet waar ze zijn. Keskin wil helpen en daarom zamelt hij nu geld in voor de wederopbouw.

Contact is lastig

Keskin zit thuis op de bank. De telefoon in de hand, wachtend op contact met familie uit het Turkse rampgebied. Als het lukt, is het maar kort. "Soms kan ik acht seconden praten met mijn broertje", zegt Keskin. Vreemd is dat niet. In het gebied waar zijn familie woont, zijn veel huizen ingestort.
Friese hulpacties voor Turkije en Syrië komen op gang
"Gister hoorde ik dat mijn zusje en haar man en kinderen onder het puin vandaan zijn gehaald. Vandaag zijn ze begraven. Een dochter heeft het overleefd. Zij ligt in het ziekenhuis."
Keskin voelt zich verslagen dat hij er niet bij kan zijn. "Andere familieleden worden nog vermist. Die liggen waarschijnlijk onder het puin." De verbindingen zijn slecht, wegen zitten vol gaten. Toch wil Keskin zo snel mogelijk die kant op. "Daarom zamel ik geld in. Om daar te helpen bij de wederopbouw. Mensen zijn alles kwijt. Ze slapen buiten in tenten. Er is geen elektriciteit, eten en bijna geen drinkwater."

Lemsters zamelen spul in

Bij de elektronicawinkel van Volkan Yazicioglu in Lemmer lopen de hele dag mensen in en uit. Via Facebook heeft hij een oproep gedaan om spullen te brengen. "Er wordt van alles gebracht", zegt Yazicioglu. "Van dekens tot warme kleding, mutsen, handschoenen en ook luiers."
Hij brengt de spullen naar een centraal inzamelpunt en van daaruit wordt het in containers naar het rampgebied gebracht. "De eerste container is gister al vanuit Heerenveen vertrokken. Vandaag gaat dit, en dat zijn zeker wel een paar auto's vol met spullen, naar Urk om dan direct op transport te gaan naar het aardbevingsgebied."

Dankbaar

Yazicioglu krijgt een warm gevoel van alle hulp van de Lemsters: "Het is prachtig dat mensen willen helpen en geven." Ook Alex Keskin is dankbaar. Hij heeft in korte tijd al drieduizend euro opgehaald.