ChristenUnie vindt onderzoek naar dichtslibbende vaargeul Ameland te lang duren

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie © ANP
De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over de dichtslibbende vaarverbinding met Ameland. Kamerlid Stieneke van der Graaf dringt bij minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aan op een snelle oplossing.
De veerboten tussen Holwerd en Ameland hebben een vaargeul nodig die diep en breed genoeg is. De route slibt dicht en de zijkanten van de vaargeul zijn niet stabiel genoeg. De vaarroute staat erg onder druk: Rederij Wagenborg is al overgestapt op eenrichtingsverkeer.
"De vaarroute staat al langer onder druk", zegt Van der Graaf. "We willen een betrouwbare verbinding naar Ameland behouden, maar hebben nu nog geen helderheid over een pad naar een oplossing."
Daarbij is volgens de partij de bescherming van de kwetsbare Waddennatuur van belang. Maar het zegt ook iets dat Rederij Wagenborg intussen is overgestapt op eenrichtingsverkeer, zo stelt de partij.

Onderzoek duurt te lang

De ChristenUnie is van mening dat het onderzoek naar een toekomstbestendige vaarverbinding met het eiland te lang op zich laat wachten. "Dat moet echt sneller. En er moet ook nagedacht worden over oplossingen in de tussentijd."
Een van de vragen die Harbers is voorgelegd, is wat betreft de stand van zaken is wat betreft het vervolgonderzoek Bereikbaarheid Ameland 2030. ChristenUnie vraagt zich af wat voor alternatieven er nog over zijn.
De vragen van de ChristenUnie komen niet uit de lucht vallen; donderdag is er in Den Haag weer overleg met het ministerie, Rijkswaterstaat en Wagenborg over de vaargeulproblemen.