Tresoardirecteur Dijkstra spreekt zich uit tegen leiding RUG: "Ik was persona non grata"

Arjen Dijkstra, direkteur fan Tresoar © Gerhard Taatgen
Directeur Arjen Dijkstra fan Tresoar is blij met de aanstelling van Arjen Versloot als nieuwe hoogleraar Fries, maar houdt wel een "heel akelig gevoel" over aan de situatie. Hij mocht zich naar eigen zeggen niet meer uitspreken over de kwestie, dat doet hij nu wel.
Vorig jaar heeft Dijkstra samen met wetenschappers en schrijvers in een open brief felle kritiek op het beleid van de universiteit om geen volwaardige hoogleraar aan te stellen. De missie van de groep is volgens Dijkstra geslaagd: "Ik ben hartstikke blij met Arjen Versloot en dat we verder kunnen. Maar, en ik praat nu voor mezelf en niet voor die veertig mensen, het was echt heel akelig en dat is het altijd nog. "
Dijkstra is kritisch over de uitspraak van decaan Thony Visser die zij woensdag deed. Visser zei dat de Rijksuniversiteit Groningen de druk van buitenaf niet nodig had om uiteindelijk een hoogleraar aan te stellen. Dijkstra: "Dat is hartstikke onzin natuurlijk. De universiteit hoefde zelf niet zo nodig een hoogleraar aan te stellen en zij waren erg verbaasd over wat er toen gebeurde. Er is nog altijd geen reflectie."

Appjes

Sterker nog, volgens Dijkstra zijn er appjes aan hem verstuurd waarin stond dat hij zich niet meer mocht uitspreken over de kwestie: "In die context is het toch spannend om jezelf uit te spreken. Dat is echt heel erg. Op een zaterdagavond heb ik nog appjes gekregen dat ik dat niet mag doen, dat zij niet meer met mij willen praten."
De appjes komen van oud-collega 's. Voor zijn huidige functie werkte Dijkstra aan de RUG, hij kent de bestuurders goed. "Ik heb veel voor deze mensen gedaan. Zij hebben gezegd: ' Wij willen niet met je praten, maar wel met die groep mensen. Ik was persona non grata. Maar ook het praten met die mensen, is nooit gebeurd. Ik kreeg een tik op mijn vingers alsof ik een kleuter was. "

Fries groter dan de Nachtwacht

Toch vindt Dijkstra het belangrijk zich wel uit te spreken: "Die houding moeten we wel benoemen, daar moeten we aan voorbij en uiteindelijk moeten we kunnen samenwerken. Ik ben voor niemand bang. Daarom moet ik dit in het openbaar zeggen. Dat doe ik om te zeggen: nee, we hebben het hier over een belangrijke zaak, het Fries is een groot cultuurgoed, groter dan de Nachtwacht."
Ook de emeritus-hoogleraar Goffe Jensma heeft volgens Dijkstra veel te verduren gehad: " We hebben allemaal gezien hoe er met Goffe Jensma is omgegaan. Dat is niet mis, die is echt keihard aangepakt door zijn managers aan de universiteit. "
Bij de bestuurders houdt volgens Dijkstra de liefde voor het Fries niet over: " Toen Jouke de Vries voorzitter werd in het bestuur, zei hij meteen tegen me: ' je mag geen Fries meer met me praten'. "Maar ", zegt Dijkstra, " dat betekent niet dat er bij medewerkers geen liefde voor het Fries is."