Friese brandweer schaalde vorig jaar twee keer zo vaak op naar 'grote' en 'zeer grote' brand

De brand in Surhuisterveen © ProNews
De Friese brandweer heeft vorig jaar twee keer zoveel opgeschaald voor grote en zeer grote branden in vergelijking met het jaar daarvoor. In 2022 zijn er 42 'grote' en 'zeer grote' branden geweest, terwijl dit er een jaar eerder slechts twintig waren.
Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid die Omrop Fryslân verzameld heeft.
De Veiligheidsregio Fryslân zegt dat het branden waren met verschillende oorzaken. Het is niet zo dat de brandweer minder snel ter plaatse was, waardoor de branden vaker uit de hand liepen en dus als groter werden gezien. Wat wel de oorzaak is, weet de Veiligheidsregio niet precies.
Een brand wordt gezien als 'groot' als er 3 tankautospuiten worden ingezet. Als er 4 tankautospuiten worden ingezet, wordt de brand als 'zeer groot' gezien. De afweging om deze materialen in te zetten, wordt gemaakt op basis van de brandontwikkeling en de situatie met de waterwinning.
Wel heeft de brandweer een nieuwe werkwijze voor branden, zegt de Veiligheidsregio: "We schalen sneller op, om ervoor te zorgen dat we snel voldoende slagkracht hebben, bijvoorbeeld voor de waterwinning. Ook doen we dat als het uitbreidingsrisico groot is, bijvoorbeeld in oude woonkernen of in de natuur", vertelt adjunct-commandant Marinus van de Velde daarover.

Grote brand in jouw omgeving

Deze nieuwe werkwijze zorgt er wel voor dat er voor elke brand meerdere kazernes worden opgeroepen. Zo gebeurde dat dit jaar ook in Burgum. Die kazerne is vaker betrokken geweest bij grote branden.
Zie hieronder waar er een grote brand was in jouw buurt:
Ploegleider Tjeerd Joustra van de brandweer in Burgum vertelt dat ze vaker gealarmeerd zijn vorig jaar. "Dat wordt vaak uit voorzorg gedaan om te voorkomen dat het een grote brand wordt. Dan zijn wij ter plaatse en als ze dan meer water nodig hebben, helpen wij."
Burgum is een van de vier kazernes die een dompelpomp hebben. Met die pomp kunnen ze gemakkelijker water winnen uit bijvoorbeeld een sloot om een brand te blussen. "Die gebruiken we omdat er te weinig water is uit een gewone waterleiding. Met de pomp kunnen we wel tot 4.000 liter per minuut verplaatsen."
Een brand in Ie © RTV NOF
Echte gevolgen heeft deze nieuwe werkwijze niet voor de post in Burgum. Wel moeten ze vaker uitrijden, zegt Joustra: "De personele bezetting kunnen we wel garanderen, maar we kunnen altijd mensen gebruiken."
De brandweer schaalde vorig jaar twee keer zo vaak op naar 'grote brand ' dan het jaar daarvoor
Naast grote branden is het totaal aantal incidenten waar de brandweer voor opgeroepen werd ook flink toegenomen. Er waren zo'n vierhonderd incidenten meer. In 2022 waren er bijna 4.200 incidenten, terwijl dit er een jaar eerder ruim 3.800 waren.
De Veiligheidsregio Fryslân zegt dat het bijvoorbeeld druk was met de storm Eunice in februari. "We zien over de gehele linie dat het druk is geweest met allerlei verschillende typen incidenten, maar vooral meldingen van een brand zijn de oorzaak van het gestegen aantal meldingen."

Brand bij boerenprotesten

Het gaat dan vooral om branden in woningen, boerderijen en bedrijven. Maar in 2022 kwamen er ook meldingen van branden bij de boerenprotesten, schoorsteenbranden en branden veroorzaakt door pelletkachels. In totaal waren er bijna zestienhonderd branden in Fryslân vorig jaar. In 2021 waren dit er dertienhonderd.
De gemeenten waar het aantal inzetten van brandweer het meest omhoog is gegaan, zijn Schiermonnikoog en Opsterland. Op het eiland zijn drie kwart meer incidenten geweest in vergelijking met een jaar daarvoor. In Opsterland steeg het aantal incidenten met de helft. Van 150 incidenten in 2021 naar 220 in 2022.
Bekijk hieronder hoeveel incidenten er waren in jouw gemeente: