Douwe Egberts-personeel wil staken voor loon, vakbonden voelen zich buitenspel gezet

De fabriek van Jacobs Douwe Egberts (DE) in Joure © Omrop Fryslân
Medewerkers van Jacobs Douwe Egberts in Joure maken zich klaar voor een staking. Al sinds november wordt er tussen het koffie- en theebedrijf en de vakbonden onderhandeld over een nieuwe cao, maar de partijen worden het niet eens.
De nieuwe cao had dit jaar al moeten ingaan, daarom ligt er nu een ultimatum. Als Douwe Egberts voor vrijdagmiddag 12.00 uur niet instemt met de eisen, dan volgen er acties. Dat zou betekenen dat de fabrieken in Joure en Utrecht plat komen te liggen.

Meer loon, daar draait het om

Op verschillende punten is wel overeenstemming bereikt, maar niet op het gebied van het loon. De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van acht procent plus honderd euro per maand, terwijl het bedrijf niet verder wil dan zes procent plus 500 euro eenmalig.
De medewerkers willen echter een verbetering van hun koopkracht. Die ruimte is er volgens CNV Vakmensen. "Wij vinden een loonsverhoging urgenter dan ooit. Wij zien dat medewerkers moeite hebben om rond te komen en aan de andere kant zien we dat Douwe Egberts over de gehele linie goede winst maakt", zegt Nyske Boelens, bestuurder bij CNV Vakmensen.
De fabriek van Jacobs Douwe Egberts (DE) in Joure © Omrop Fryslân
"Op deze manier wordt de rekening van alle crises puur en alleen bij de werknemers neergelegd. Dat vinden ze niet fair", zo zegt Boelens.

'Vakbonden buitenspel gezet'

CNV is niet te spreken over het handelen van JDE na het neerleggen van het eindbod. Toen de medewerkers dat afwezen, heeft het bedrijf informeel en om de vakbonden heen een net wat verbeterde versie bij de werknemers neergelegd. Daarmee hebben ze geprobeerd de vakbonden buitenspel te zetten, zegt CNV. Daarbij zou de 'nodige druk' op de ruim 2.100 medewerkers zijn uitgeoefend.
Boelens is not amused. "Dat is op zijn zachtst gezegd niet zo netjes." Maar het heeft geen effect gehad, geeft zij ook aan. "Sterker nog; het heeft de actiebereidheid alleen maar vergroot." Als JDE voor vrijdag niet instemt, leggen de leden het werk neer. "Maar laten we hopen dat het niet nodig is."