Duizenden busritten uitgevallen in Fryslân vorig jaar, vooral door stakingen

Deze bus rijdt niet © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er zijn in 2022 duizenden bussen meer uitgevallen dan de jaren ervoor. Volgens de provincie had openbaar vervoerder Arriva het uitval in de meeste gevallen kunnen voorkomen.
De cijfers zijn op een rij gezet door de provincie, dat de concessie aan Arriva heeft gegeven. In 2022 vielen in Fryslân 5.492 bussen uit. Duizenden meer dan de jaren ervoor.
Volgens de provincie was de uitval in 80 procent van de gevallen 'verwijtbaar', dat wil zeggen dat het Arriva aan te rekenen valt. Van verwijtbare uitval is bijvoorbeeld sprake als het gaat om stakingen, een kapotte bus of een tekort aan personeel. Het afgelopen jaar moesten 2.700 busritten geschrapt worden vanwege stakingen.
In 20 procent van de gevallen ging het om 'niet verwijtbare' uitval. Dan is er overmacht. Bijvoorbeeld door een brug die kapot is of een halte die niet te bereiken is.
Op het spoor kon Arriva er minder vaak iets aan doen. Bij 36 procent van de uitval was er sprake van overmacht. Al met al vielen er in de provincie 2.211 treinen uit.
Vooral tussen Leeuwarden en Groningen ging het vaak mis. Daar reed 1.125 keer een trein niet. Ook reizigers tussen Leeuwarden en Harlingen wachtten regelmatig op niets.
Er rijden wel meer treinen dan in 2021, maar dat jaar, met 3.400 gemiste ritten, is een uitschieter te noemen. In 2019 en 2020 vielen tweeduizend treinen minder uit.