Rianne Helmus geeft blokfluitles: 'Het is geen opstapje, maar een volwaardig instrument'

Rianne Helmus geeft blokfluitles aan Maria © RTV NOF
De blokfluit is een volwaardig en professioneel instrument. Dat is wat docente Rianne Helmus haar leerlingen meegeeft. "De meeste mensen kennen het als beginnersinstrument, er zijn er niet veel die echt doorzetten."
Helmus is inmiddels zo'n drie jaar werkzaam als blokfluitdocente voor muziekschool De Wâldsang. Ze is tevens de enige blokfluitdocente van de muziekschool. "Er zijn niet veel docenten die het blokfluiten hier in de regio op hoog niveau geven."
Maandagmiddag geeft ze onder meer blokfluitles in Hurdegaryp en Damwâld. Maria Hilverda uit Hurdegaryp is een van haar leerlingen. "Wij gingen met ons familie allemaal op muziekles", vertelt Maria. "Ik wilde graag blokfluit leren, dat vind ik leuk."
Rianne Helmus geeft ongeveer les aan 25 leerlingen op verschillende locaties. Dat zijn voornamelijk kinderen, maar er zitten ook enkele volwassenen tussen.
Toch lijkt het erop dat kinderen tegenwoordig minder snel kiezen voor muziekles. "Er is veel wat kinderen kunnen doen. Vroeger in de dorpen kon je voetballen of bij de fanfare, dat is nu wel anders. Maar er zijn gelukkig nog veel ouders die het wel belangrijk vinden. Je hebt er voor je hele leven wat aan."

Geen opstapje

Dat sommige mensen de blokfluit als opstapje naar een andere instrument zien, is volgens Helmus zeker niet aan de orde. "Het komt er heel erg op aan waar je je vingers neerzet. Het is een instrument dat veel fijne motoriek vraagt. Zo eenvoudig is het niet."