Klaske verhuisde uit Hemelum naar Leeuwarden omdat de bussen daar niet meer rijden

Klaske Smid © Omrop Fryslân, Onno Falkena
"Ik kom uit Hemelum, maar woon in Leeuwarden nu. Vanwege het openbaar vervoer." Dat heeft Klaske Smid kenbaar gemaakt bij de provincie, met het overhandigen van 1.134 handtekeningen tegen het uitkleden van het busvervoer in het zuidwesten van de provincie.
De handtekeningen zijn verzameld voor een petitie van een burgerinitiatief, opgezet door bewoners van de regio met steun van plaatselijke belangen van Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren.

Kost teveel geld

Met de nieuwe busconcessie zijn de busverbindingen slecht geworden, vooral 's avonds na 18.30 uur en op zondag zijn er problemen. Gedeputeerde Avine Fokkens heeft de petitie in ontvangst genomen, maar zei meteen dat ze niet veel kan betekenen. Het kost te veel geld. Bovendien spelen de problemen in meer regio's.
Eén van de indieners die met Fokkens in gesprek ging, was Klaske Smid. Zij verhuisde naar de stad omdat het reizen naar Hemelum niet goed mogelijk was.
Klaske in gesprek met gedeputeerde Fokkens © Omrop Fryslân, Onno Falkena
"De bussen vielen uit en daardoor had ik geen vervoer. Ik zit zelf in de theaterwereld. Dus ik doe veel met repetities, dat was voor mij niet meer haalbaar. Ik kon 's avonds niet meer naar huis, dat is heel vervelend", legt ze uit.

Studenten

"Het is eigenlijk wel verschrikkelijk, maar het is wel zo", verzucht de studente. "Je merkt het om je heen, je hoort het van andere studenten. Ik heb dan de mogelijkheid om hierheen te verhuizen, maar er zijn ook genoeg die dat niet kunnen. Dan zit je met ouders die heen en weer moeten of andere mensen die ingeschakeld moeten worden."
Klaske kon eerst nog een poos terecht een paar kilometer verderop, tot ook die dienstregeling wegviel. "Toen kon ik niets meer", zegt ze. "Ik vind het onacceptabel."
Klaske Smid voor het Provinciehuis in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Dat de provincie er niets aan doet, daar is Klaske slecht over te spreken. "Dat is wel verschrikkelijk dat ze dat zeggen. Want je voelt je toch in een hoekje gedrukt."

Hemelum niet meer aantrekkelijk voor jongeren

Voor jonge mensen wordt een dorp als Hemelum er niet aantrekkelijker op. "Absoluut niet. Het is sowieso een klein dorp, dan moeten er wel mogelijkheden zijn", zegt Klaske.
Zij voelde zich beperkt in haar ouderlijk dorp. "Dat is zonde, helemaal op onze leeftijd moet je gewoon een feestje kunnen pakken, of 's avonds nog met vriendinnen iets kunnen doen. Dat wordt nu tegengehouden." Ook niet iedereen heeft een rijbewijs of auto.
En dat, zegt ze, terwijl het in de stad heel anders is. "Ik ervaar het nu zelf. Ik woon in Leeuwarden, waar de bus om de vijf minuten gaat. Het is super makkelijk. Ik bedenk dat ik naar de stad wil en het kan. Maar van Hemelum naar Leeuwarden, dat kost teveel geld."
De handtekeningen van de petitie overhandigd © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Ondanks alle handtekeningen is de kans dus klein dat Klaske of andere studenten weer later op de avond met de bus naar Hemelum kunnen. De problemen spelen in de hele provincie, onder meer in het noord- en zuidoosten leeft er onvrede over de beschikbaarheid van bussen.
Klaske Smid vertelt haar verhaal