Eindelijk is het duidelijk: nieuw zwembad De Welle in Drachten komt er

Impressie van het nieuwe zwembad © Hooper Architects
Het nieuwe zwembad De Welle in Drachten komt er eindelijk. Na een jarenlang proces is er in een druk bezochte raadsvergadering een klap op gegeven.
Dat kon eigenlijk ook niet anders. Verder uitstel zou veel extra kosten opleveren en de gemeente loopt dan het risico om 10 miljoen euro subsidie van de provincie mis te lopen. De Welle is nu al een van de duurste projecten ooit voor de gemeente Smallingerland. Daarnaast is het oude zwembad aan vervanging toe. Voor een aantal partijen is het besluit een keuze uit armoede: Het minst slechte besluit. Alleen de ELP en Smallingerlands Belang stemden tegen.
Dat de discussie over De Welle leeft, is wel duidelijk. De publieke tribunes zaten bomvol, zo vol dat er stoelen uit alle hoeken moesten worden gehaald zodat iedereen kon zitten. Het waren vooral belanghebbenden die in de zaal zaten. Zo waren er waterpoloërs, die met de waterpolomutsen op de vergadering volgden.
Het was druk op de publieke tribune © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Al eerder op de dag werd duidelijk dat er een meerderheid voor de nieuwbouw zou zijn. Sommige partijen waren actief op social media om uit te leggen waarom ze in dit gevoelige dossier voor de plannen stemden.
Zo legde de PvdA uit dat zij denken dat de kosten relatief meevallen. De gemeente vraagt 44 miljoen euro, wat neerkomt op 1,8 miljoen euro per jaar op een jaarbegroting van 210 miljoen. Dat is te overzien, zegt de partij.
Nieuw zwembed De Welle in Drachten komt er nu echt
Bij andere partijen waren er ook wel zorgen, zoals bij het CDA: "Met dit besluit nemen we een besluit dat impact heeft op de gemeentefinanciën van de komende 50 jaar", schreef de partij.

Kritiek op ELP

Er zat nog wat vuur in de staart van het debat. De SP haalde eerder al uit naar oppositiepartij ELP, die mordicus tegen de plannen is. Volgens de SP heeft de ELP de boel vertraagd. In het vorige college zat de ELP in de coalitie. Toen hebben ze de plannen opnieuw tegen het licht gehouden. Dat heeft volgens de SP veel geld gekost. De SP is niet de enige partij die naar de afgelopen coalitieperiode wees.
Hadden we niet vier jaar lopen dralen, dan lagen we nu al in het zwembad.
Sebastiaan Roelofs van de ChristenUnie
Zo zei Durk Oosterhof van de FNP: "Goochelen met cijfers, zoals zeggen dat het zwembad zoveel euro per persoon in de gemeente zou kosten, is een goedkope manier van populisme. Want als je de volledige gemeentebegroting zou verdelen over alle inwoners, moet iedereen 4.000 euro per jaar bijdragen. Zo werkt dat niet. "
Sebastiaan Roelofs van de CU stelt: "Hadden wij als gemeente niet 4 jaar lopen dralen over een locatie, dan hadden we nu al in het zwembad gelegen." D66: "We moeten nu in 2023 niet 'huilie huilie' doen dat het zwembad extra kost."

Onkunde, rancune en leugens

Yntze de Vries van de ELP reageerde er gepikeerd op: "We zijn bijzonder goed meegenomen in het proces. Maar is dit niet een debat voor de bühne? Wordt er niet weer een groot project opgetuigd dat is gebouwd op financieel drijfzand?"
De Vries sprak van onkunde, rancune en leugens en haalde uit naar oud-coalitiegenoot PvdA. Tot boosheid van D66 en CDA, die vinden dat dit soort woorden niet kunnen in het debat. PvdA'er Pieters maakte dat niets uit: "Wij nemen de opmerkingen van de heer De Vries met een korreltje zout, that's it."
Het waren de laatste losse flodders in een langlopend dossier. Nu kan het project eindelijk definitief doorgaan. Dat zorgt voor opluchting bij het grootste deel van de raad, maar ook bij wethouder Pieter van der Zwan. Hij kan nu bezig met de uitvoering. Voor het vervolg doet hij nog een toezegging: "We houden u op de hoogte."
Het zwembad is waarschijnlijk eind 2024 klaar.