Oudehaske heeft zorgen over verkeerssituatie in het dorp: "120 op een stuk van 30"

Simon Waley uit Oudehaske © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Er zijn grote zorgen in Oudehaske over de verkeerssituatie in het dorp. Er wordt veel te hard gereden en daardoor is het onveilig.
"Kijk, dat gaat nog maar net goed," zegt Simon Waley van de werkgroep verkeersveiligheid in Oudehaske. Hij staat in het centrum van het dorp op een T-splitsing. Vanuit alle richtingen komt verkeer: fietsers, voetgangers, auto's en vrachtwagens rijden op de splitsing af.
Meerdere vrachtwagens gebruiken de stoep omdat ze de bocht niet kunnen halen. "Het is een zogeheten 'shared space', maar het wordt eigenlijk te druk. Vooral in de vroege ochtend wanneer de kinderen naar school fietsen. Dat baart wel zorgen."
Er is grote verkeersdrukte in Oudehaske
Het dorp heeft zelf een werkgroep verkeersveiligheid opgericht om de situatie in de gaten te houden. Zij hebben zelf matrixborden geplaatst om te meten hoe hard er op de weg gereden wordt. Er staat een bord in het centrum en een bord aan de Badweg, de buitenkant van het dorp.
"Daar schrik je echt van. Vooral op de Badweg ging het hard. Er is een parkeerplaats voor recreatiegebied de Nannewiid en dus mag je er maar 30. Het komt erop neer dat de gemiddelde snelheid 50 geweest is, met uitschieters van 100 en een exces van 129. Dat is gewoon levensgevaarlijk."

"Er moet een oplossing komen"

Gemeente De Fryske Marren zegt bezig te zijn met de verkeerssituatie. "Wij erkennen dat er te hard wordt gereden", zegt wethouder Irona Groeneveld. "Daar zijn we naar aan het kijken, maar er moet natuurlijk wel geld voor zijn. De gemeenteraad gaat daarover."
"Wij hebben 50 dorpen en één stad", gaat Groeneveld verder. "736 kilometer wegen in onze gemeente. Maar het is wel zo dat de fietsoversteek in Oudehaske prioriteit heeft gekregen. Dat is te gevaarlijk en daar willen wij binnenkort met de werkgroep naar kijken. Wat het precies gaat worden, is nog niet zeker, maar er moet een oplossing komen."