Zorgen in Fryslân om slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Mariam Kas Barsoum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De klap van de aardbevingen in Turkije en Syrië dreunt ook na bij mensen uit de Turkse en Syrische gemeenschap in Fryslân. Ze maken zich grote zorgen over familie die in het rampgebied woont.
Het dodental van de aardbevingen die Turkije en Syrië afgelopen zondag troffen, is intussen opgelopen naar meer dan 7.000 en de verwachting is dat dit nog verder zal oplopen. De eerste nacht na de ramp hebben veel mensen buiten of in hun auto geslapen, omdat ze bang zijn voor nieuwe aardbevingen. Dat terwijl het ook in Turkije en Syrië nu winter is.
Het getroffen gebied is groot en er wonen miljoenen mensen. Vooral in Syrië waren de omstandigheden door oorlog al slecht. Nu komt er een aardbeving overheen. Contact met het rampgebied is bijna niet mogelijk.
Zorgen in Fryslân om slachtoffers aardbeving
Mariam Kas Barsoum kwam acht jaar geleden van Syrië naar Nederland en heeft intussen met haar man een Arabische supermarkt in Bolsward. Een deel van haar familie woont nog steeds in de Syrische stad Aleppo. Na een slapeloze nacht vol zorgen krijgt ze bericht uit de miljoenenstad.
"Om zes uur hoorden wij via-via dat het goed gaat met mijn ouders en dat hun flat nog staat. Maar iedereen is buiten. Het is koud, het regent. Iedereen is bang en huilt en weet niet wat er nog gaat komen. En hulp is moeilijk, want het is een groot gebied."
Koerdische kledingmakers van King in Leeuwarden hebben zorgen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bij kledingreparatiezaak King in Leeuwarden krijgen de Koerdische kledingmakers langzaamaan informatie over de eerste nacht na de ramp. "Ik heb zelf geen familie in het gebied, maar mijn collega heeft veel familie in Syrisch Koerdistan", vertelt eigenaar Saäd Ramazan Ali.

Van ramp naar ramp

De man spreekt geen Nederlands, maar Ramazan vertaalt het antwoord op de vraag hoe het met die familie gaat. "Hij heeft zijn broer kunnen bereiken en die zegt dat ze drie dagen niet binnen kunnen zijn. Dat is niet veilig."
Die broer en hun vader zijn slachtoffers geworden van geweld door het regime van Assad (de president van Syrië, red.). Daarom konden ze eerder niet vluchten en nu overkomt hun een ramp. "Wij maken ons hele grote zorgen om hen. Zijn vader is oud en ziek en ook zijn broer is psychisch slachtoffer door mishandelingen."
Intussen komen er hier verschillende hulpacties op gang. Er is een gironummer geopend en onder andere moskeeën houden inzamelacties.