Besluit over nieuwbouw De Welle valt vanavond: "Probleem als het zwembad wegvalt"

Impressie van nieuwe De Welle © Hooper Architects
Jarenlang is er gesproken over de nieuwbouw van zwembad De Welle in Drachten. Naar alle waarschijnlijkheid hakt de gemeenteraad hier vanavond de knoop over door. Martin van den Adel, voorzitter van de Drachtster Zwem- en Poloclub, hoopt van harte dat het plan doorgaat.
De onzekerheid over de komst zit hem hoofdzakelijk in de kosten. Die vallen met een extra 12 miljoen euro aanzienlijk hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Het totaalbedrag komt daarmee op zo'n 47 miljoen. Mocht de raad akkoord gaan, dan kunnen bezoekers er in 2025 voor het eerst een duik nemen.

Mankementen

Volgens Martin van Adel is het oude bad aan vervanging toe. "Er beginnen wat dingetjes mis te gaan in het bad. Zo is de technische installatie oud, valt er soms het een en ander uit, werken de filters niet optimaal en valt de druk op de waterleidingen soms weg."
Van Adel zegt dat de leden van het zwembad behoefte hebben aan een 50-meterbad met 'toeters en bellen'. Toch zijn er ook tegenstanders. Zij noemen het plan megalomaan en onzeker. Van Adel kan daar deels in komen. "Bij ieder project krijg je te maken met onzekerheden en verrassingen. Aan de andere kant: het is niet de eerste keer dat er in Nederland een zwembad wordt gebouwd."

Renoveren of niks doen

Mocht het nieuwe bad er niet komen, dan wordt het oude waarschijnlijk gerenoveerd. Ook daar zal flink wat geld mee gemoeid gaan. "Het zal dan één of twee jaar dicht moeten. Dan heb je een zwembad dat nog 15 à 20 jaar meekan, waarna er alsnog een nieuwe moet komen." Mocht er ook geen renovatie komen, dan zal het bad na zo'n drie jaar sluiten, vermoedt Van Adel. "Dan heb je geen oud bad en geen nieuw bad."
"Verschillende verenigingen hebben een probleem als De Welle wegvalt", zegt hij. "Bijvoorbeeld sportstichting Dol Fijn, Reddingsbrigade Drachten, en natuurlijk wijzelf, de Drachtster Zwem- en Poloclub ,maken er gebruik van." Uitwijken naar een ander bad is lastig. "Overal klagen ze over beschikbaarheid. Als je er al bij kan, dan lukt dat waarschijnlijk pas om 22.00 of 23.00 uur. Dat is voor velen niet te doen."