'Huidige samenwerking Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel niet duurzaam'

Het gemeentehuis van Achtkarspelen © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel is niet duurzaam. Dat concluderen de colleges van beide gemeenten. Zij roepen op tot "bezinning".
Onder de naam 8 KTD wordt nu een groot deel van de taken uitgevoerd voor inwoners en organisaties in beide gemeenten. De colleges zijn het erover eens dat de organisatie onder druk staat. "Doorontwikkeling van deze vorm van samenwerking geeft de organisatie en daarmee de gemeenten geen duurzaam en goed werkbaar toekomstperspectief", zegt burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen.
Sinds 2015 werkt het grootste deel van de ambtenaren van de gemeenten samen. Het zou een complexe samenwerking zijn, omdat er daarbinnen ruimte is voor eigen beleid en uitvoering in elke gemeente. De werkdruk zou hoog zijn en er is een hoog ziekteverzuim onder medewerkers.

Toekomst

"Er is behoefte aan structurele en toekomstbestendige keuzes voor onze organisatie", zegt Tytsy Willemsma, wethouder van Tytsjerksteradiel. "Dit vraagt om bezinning op de gekozen vorm van samenwerking."