Gezocht: baasjes voor 80 laboratorium beagles met een gebruiksaanwijzing

Een van de beagles © Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren
De Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren uit Leeuwarden zoekt plek voor zo'n tachtig beagles. De hondjes zijn tussen de vier maand en acht jaar oud, en ze komen uit laboratoria. Er zijn proeven op ze gedaan.
De stichting krijgt wel vaker de vraag om dieren uit de wetenschappelijke testwereld een nieuw plekje te geven, maar 80 honden in één keer is wel bijzonder. Ed Pols van de stichting denkt dat het te maken heeft met het werk van de stichting van de afgelopen jaren. "Binnen de laboratoriumwereld wordt het steeds bekender dat wij goed werk leveren met het herplaatsen van dieren, dus het is eigenlijk een gevolg van het succes."

Gebruiksaanwijzing

Beagles zijn van origine jachthonden van zo'n 30 tot 40 centimeter groot. Ze zijn over het algemeen vriendelijk van karakter en niet agressief of verlegen. Maar bij deze 80 honden kan dat wat anders liggen. "De honden zijn op zich heel gezond, alleen ze hebben in hun opgroeien veel contact met mensen gemist, dat een normale huishond leert als hij een puppy is."
Gezocht: baasjes voor 80 beagles
Hierdoor zijn de beagles van de stichting wat angstig voor mensen, en dat zorgt er weer voor dat niet iedereen in aanmerking komt voor zo'n hond. "We stellen best veel eisen, omdat we willen dat het wel in één keer goed gaat"
Een van de beagles © Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren
De basis om een ex-laboratoriumhond te krijgen is veel geduld, zo legt Pols uit. Ze hebben een goede begeleiding nodig, en gezinnen met jonge kinderen vallen sowieso af. Kinderen kunnen namelijk heel onvoorspelbaar reageren, en dat matcht niet met een angstige hond.

Lang proces

Mensen die aan deze eerste eisen voldoen kunnen een mail sturen naar de stichting. "Je krijgt dan informatie toegestuurd, en een vragenlijst, en op basis daarvan krijg je een telefoongesprek. En pas daarna beslissen we of het goed is dat je een hondje toegewezen krijgt."
Dat klinkt als een lang en uitgebreid proces, maar het is nodig voor een goed resultaat. "Wij doen dit werk al 24 jaar, en zo langzamerhand zijn die procedures goed aangescherpt zodat de plaatsing meteen succesvol is."