Sydney van Hooijdonk snapt zijn vader wel: "Hij is voor NAC, 100 procent"

Sydney van Hooijdonk tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht afgelopen weekend © Omrop Fryslân
Sydney van Hooijdonk is even terug bij zijn oude club NAC Breda voor de achtste finales van de KNVB-beker. NAC is de club waar zijn vader nu werkt en zijn vrienden op de tribune zitten.
Maandag was Van Hooijdonk jarig. Hij is 23 jaar geworden en heeft bij de training getrakteerd. "Brabantse worstenbroodjes meegenomen. Die jongens vragen er altijd om, want ze zijn er behoorlijk fan van. Ik heb er veertig meegenomen en ze zijn allemaal op."
Van Hooijdonk groeide vooral op in Prinsenbeek, in de gemeente Breda. Tot zijn zesde woonde hij er. "Ik moet wel zeggen dat het wel bijzonder is. Ik ben er geboren, heb er de jeugdopleiding doorlopen en tot m'n zesde altijd gewoond. En mijn vader werkt er natuurlijk ook."

Voor wie is Pierre van Hooijdonk?

De vader van Sydney is oud-voetballer Pierre van Hooijdonk. Die is nu lid van de raad van commissarissen bij NAC Breda. Zondag zat hij als analist bij het NOS-programma Studio Voetbal.
Hij werd gevraagd voor wie hij dinsdag is. "Voor NAC. Het mag van mij 4-3 worden, dat Sydney drie keer scoort."
Zoon Sydney heeft het programma zondag niet gezien ("hij werkt er al zo lang, dat ga ik niet elke keer kijken"), maar hij weet meteen wat zijn vader heeft geantwoord. "NAC. Sowieso. Ik heb hem er al een paar keer over gesproken. Ik weet honderd procent zeker dat-ie voor NAC is. Anders loog-ie."
Sydney van Hooijdonk over de bijzondere wedstrijd tegen NAC Breda
Rafael van der Vaart zat ook bij hetzelfde Studio Voetbal aan tafel. "Dat kan toch niet, je bent altijd voor je zoon."
Maar het verbaast Sydney niets dat zijn vader voor NAC is. "Hij is heel begaan met de club, zeker zinds-ie daar een functie heeft. Dan zou ik wel verrast zijn als hij nu voor ons zou zijn. Ik denk wel dat hij hoopt dat ik ga scoren of zo, maar hij wil zeker weten dat NAC wint. Ik snap het vanuit zijn oogpunt wel."

Veel bekenden in Rat Verlegh Stadion

Toen in december bekend werd dat Heerenveen NAC Breda had geloot in de beker, stond de telefoon van Sydney roodgloeiend. "Het is wel echt bijzonder. Toen ik nog bij NAC speelde en naar de tribune keek, zag ik altijd zoveel bekenden. Dat maakt het allemaal wat leuker."
Sydney van Hooijdonk in het shirt van NAC Breda © Orange Pictures
Het kan snel gaan in de voetbalwereld. In januari zat Van Hooijdonk een paar keer op de bank bij Heerenveen, maar de verkoop van Amin Sarr heeft voor een heel ander perspectief gezorgd. "Het is hectisch geweest. Er is veel gebeurd. Maar nu moet ik alles gewoon achter me laten."
Sydney van Hooijdonk: "Er waren wel een aantal Italiaanse clubs geïnteresseerd"
Het was een onzekere tijd, de laatste dagen voor het sluiten van de transfermarkt. "Dan misschien weg, dan weer niet. Toen kwam het vertrek van Amin uit de lucht vallen. Ik wist op een gegeven moment wel dat ik wilde blijven."
Er was nog wel interesse uit Italië voor Van Hooijdonk, vertelt hij. "Op deadline day is er nog wel wat gebeurd, maar toen heb ik gezegd dat ik wilde blijven. En als ik ergens mijn hoofd naar heb staan, dan moet en zal het gebeuren."
De wedstrijd tussen NAC Breda en sc Heerenveen begint dinsdagavond om 21.00 uur. Het duel is live te volgen in een extra sportprogramma op de radio. Het commentaar komt van verslaggever Roelof de Vries.