Openen aquaduct in A7 geeft verlichting in omgeving: "Het is een hele verbetering zo"

Het aquaduct bij Uitwellingerga is weer open voor verkeer © Kappers Media
Het aquaduct in de A7 bij Sneek is sinds maandag weer deels te gebruiken door het wegverkeer. Het openen had al direct effect: het zorgde voor minder verkeersdruk op de omliggende routes, tot blijdschap van dorpsbelang Oppenhuizen en Uitwellingerga, en ondernemers in de omgeving.
"Het was in de spits meteen een stuk rustiger dan de dagen ervoor", zegt Luuk Westert van het dorpsbelang. Hij is zeer blij met het opengaan van de A7 tussen Sneek en Joure. Ook al is de tunnel maar voor een deel open. "Het geeft toch een stuk verlichting op de wegen om de dorpen heen."
Westert vertelt dat het sluiten van het aquaduct grote overlast tot gevolg had voor de omliggende dorpen. "De overlast was behoorlijk, het was gewoon heel druk."

Vrachtwagens

In beide richtingen is op de A7 nu één rijstrook beschikbaar voor al het verkeer. Er mag maximaal 50 kilometer per uur gereden worden.
De rijstroken zijn drie meter breed en daarmee minder gunstig voor breed verkeer. Toch denkt Westert dat ook het vrachtverkeer de A7 voorkeur zal geven. "Ik heb begrepen dat het mooi doorrijdt. Voor vrachtwagens is dat mooi, want tussen Oppenhuizen en Joure heb je een rotonde en twee of drie keer een stoplicht."
Volgens Christien Lycklama a Nijeholt, directeur van transportbedrijf Hoekstra uit Sneek, kan bijna al het verkeer er goed door. "Echt breed transport wordt moeilijk, maar het andere transport kan erlangs. Het is een hele verbetering zo."
"Wij zijn er heel blij mee", zegt Lycklama a Nijeholt. "Wij zijn ook wel eens kritisch als bedrijven zijnde, dus het is goed om ook eens een compliment te geven aan minister Harbers, die dit heel serieus genomen heeft. Dat geldt ook voor gedeputeerde Avine Fokkens en onze wethouder Michel Rietman."

Verkeersveiligheid

"De verkeersveiligheid vinden wij de grootste verbetering. In de dorpen was het soms moeilijk om alles veilig te laten verlopen met al het tegenliggende verkeer. Nu hoeven wij niet meer door de dorpen."
"De blijdschap is er nu vooral", vervolgt Lycklama a Nijeholt. "Maar wij blijven wel kritisch wat een langetermijnoplossing betreft."