Drafsporter boos om boete voor gebruik zwepen: "Toekomst van de sport is in gevaar"

Paardenman Jeroen Offeringa © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Paardenman Jeroen Offeringa is boos en verbijsterd over de boete van 200 euro die hij dit weekend kreeg bij een wedstrijd op de drafbaan in Wolvega. Offeringa gebruikte zijn zweep om het paard aan te sturen, terwijl dat niet meer mag.
Het was de eerste boete die uitgeschreven werd in de drafsport. Sinds begin dit jaar is het verboden om de zweep te gebruiken om een paard aan te sporen. De zweep mag alleen nog maar gebruikt worden om het paard te corrigeren als de veiligheid van mens of dier in gevaar is.
Offeringa gebruikte zijn zweep dus wel om het dier aan te sporen en de race uit te rijden. "Dat er regels zijn, snap ik", begint Jeroen Offeringa zijn verhaal. "Maar de hele sport wordt nu kapot gemaakt. Het verschil gaat echt nergens meer over. Je mag je zweep eigenlijk niet meer gebruiken en dat komt de sport niet ten goede. De toekomst is in gevaar."
Drafsport boos over eerste boete om zweep
In de hardloopsport wordt verdeeld gereageerd op de nieuwe regel. Er is al jaren discussie over de zweep. Tegenstanders vinden het zielig voor de paarden. De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (SNDR) heeft begin dit jaar de zweep voor het grootste gedeelte geschrapt.
"We hadden al hele strenge regels, maar we zagen toch dat pikeurs nog steeds de zweep gebruikten", zegt SNDR-voorzitter Paul Mulder. "Je hoort steeds meer geluiden dat de zweep niet nodig is en dat paarden op een andere manier zijn aan te sturen."

Mogelijk zweep helemaal schrappen

De stichting had daarom besloten dat het hulpmiddel alleen nog in sommige gevallen mag worden gebruikt. "Als de veiligheid van mens en dier in het geding is. Dat was zaterdag bij de race van Jeroen niet het geval. Die gaf een tik om het paard harder te laten lopen." Mulder zegt dat de stichting erover nadenkt in de toekomst de zweep helemaal te schrappen.
Bij de drafbaan zijn de meningen verdeeld. "Ik denk dat je altijd een zweep nodig hebt om het paard in het gareel te kunnen houden", zegt Hans Sinnige van de drafbaan. "Als een paard op hol slaat, moet je die kunnen temmen. Ik ben benieuwd hoe het in de toekomst komt, maar ik hoop dat de zweep blijft."