Wethouder: 'Tijdelijke oplossing A7 zorgt nu al voor minder verkeer op andere wegen'

Wethouder Michel Rietman bij de tunnel in de A7 © Omrop Fryslân
Nu de tunnel in de A7 tussen Sneek en Joure weer deels open is, is het meteen een stuk rustiger op de andere wegen in de omgeving. Dat zegt wethouder Michel Rietman van Súdwest-Fryslân.
"Normaal gesproken is het hartstikke druk op de parallelweg bij Uitwellingerga, maar daar zie je al dat deze heropening het verkeer daar ontlast", zegt hij. "Daarom is het zo belangrijk dat de weg nu weer deels open is."
De oplossing van nu, met stalen rijplaten en betonblokken in de tunnel, is tijdelijk. Hoe het nu verder gaat, is de vraag. "Best lastig om aan te geven. De volgende fase is aan Rijkswaterstaat. Ik kan me voorstellen dat je bij het verdere herstel ook rekening moet houden met al het verkeer dat nu door de tunnelbak gaat."
Wethouder Michel Rietman is blij met de tijdelijke oplossing op de A7
De rijstrook is drie meter breed. Dat betekent dat het meeste wegverkeer de tunnel weer kan gebruiken, van auto's tot vrachtwagens. "Alleen exceptioneel verkeer moet nog gebruikmaken van omleidingsroutes", geeft Rietman aan.
Hij is in ieder geval erg blij met de nieuwe situatie. "Een dikke pluim voor Rijkswaterstaat, de aannemers en alle mannen en vrouwen die dag en nacht gewerkt hebben om dit op tijd open te krijgen."
De Prinses Margriettunnel moest in december plotseling dicht omdat het grondwater onder de tunnel het wegdek omhoog drukte. Door het afsluiten van de tunnel moest het verkeer sinds die tijd worden omgeleid.