Meepraten over Lelylijn kan vanaf vandaag, maar FNP vindt de opzet 'niet objectief'

Een trein van de NS © ANP
Iedereen die dat wil, kan vanaf vandaag op een speciale website meepraten over de plannen voor de Lelylijn. Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaf maandagmiddag het startsein op ROC Friese Poort in Emmeloord.
Tijdens een college Burgerschap ging de staatssecretaris met studenten in gesprek over de behoefte aan een spoorlijn en een treinstation in Emmeloord. Die reageerden daar heel verschillend op. "Ik vind Emmeloord mooi zoals het nu is. Het hoeft van mij niet drukker te worden hier", zei een jonge student tegen de staatssecretaris.
Klasgenoten van hem vinden een treinverbinding met Lelystad en verder juist weer heel handig.
Participatie Lelylijn van start, maar FNP vindt de opzet 'niet objectief'
Het is nieuw dat het Rijk al in de tekentafelfase begint met inspraak over een groot project. De uitkomsten van het onderzoek moeten de overheid helpen om goede besluiten te nemen over zaken als het traject van de snelle spoorlijn en ook over het aantal stations.
Heijnen hoopt dat het actief betrekken van de bevolking ook meehelpt aan het draagvlak voor de snelle spoorlijn van Lelystad over Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen.

FNP teleurgesteld: gemiste kans

Het initiatief voor het online raadplegen komt van het Rijk. De gemeenten waar de Lelylijn doorheen komt, zoals Opsterland, zijn niet bij de opzet betrokken. De FNP is daarom erg kritisch over de raadpleging.
Het traject van de Lelylijn © Omrop Fryslân
"Ik vind het een gemiste kans", zegt FNP'er Sijbe Knol. "Alle dilemma's waar we het in Fryslân over hebben, zoals onze ruimte, onze natuur en het aantal woningen dat we hier willen hebben, daar wordt niet naar gevraagd."

Gedeputeerde blij: Rijk kan 'feeling' krijgen met het project

"Die stellingen zijn bedacht op het ministerie", zegt gedeputeerde Avine Fokkens in een eerste reactie. Maar Fokkens is wel blij met de start van de participatie. "Dit is een manier voor het Rijk om meer 'feeling' te krijgen met het project. Het is redelijke laagdrempeling. Mensen kunnen los van de stellingen ook hun eigen mening geven."
De online enquête is het eerste onderdeel van een breder participatieprogramma. Dat komt later, als het project wat verder ontwikkeld is, meer inspraak, zegt Fokkens.
Sijbe Knol (FNP) en Avine Fokkens (VVD) over de inspraak over de Lelylijn
In de Noordoostpolder ligt de grond voor de aanleg van de Lelylijn al klaar. Het traject door Fryslân is een uitdaging, want hier liggen onder andere het Tsjûkemar en natuurgebied De Mersken bij Beetsterzwaag in de weg.
Later dit jaar worden de eerste voorstellen voor het Friese traject van de Lelylijn verwacht. Staatssecretaris Heijnen hoopt dat ze aan het eind van deze kabinetsperiode een volledig projectvoorstel kan presenteren.

Jongeren betrekken

De inspraak die vandaag van start gegaan is, kan tot en met maart ingevuld worden. Heijnen hoopt dat zoveel mogelijk mensen van de mogelijkheid gebruik gaan maken.
"Je ziet vaak dat het vooral ouderen zijn die gebruik maken van inspraak bij de overheid. Daarom is de aftrap van vandaag op het ROC, want ik wil ook graag jongeren er bij betrekken."