Honderden studenten met speciale Firda-liners toch naar school

Studenten van Firda rijden met de Firda-liner terug naar huis © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Honderden studenten hebben de eerste dag van de ov-staking in Fryslân gebruik gemaakt van de zogenoemde Firda-liners: de bussen die mbo-school Firda laat rijden om studenten op te halen en terug te brengen.
Maandagochtend zijn er 600 studenten met een Firda-liner naar school gekomen, zegt woordvoerder Jan Dijksma. "Vooral de lijn in de Flevopolder en de lijn tussen Harlingen en Leeuwarden waren heel goed gevuld."
De vestigingen van Firda staan in Leeuwarden, Heerenveen, Sneek, Drachten, Dokkum en het noorden van Flevoland. Bij een van de locaties in Leeuwarden was het maandagmiddag druk met studenten die weer naar huis gingen.

Studenten blij met service

Een van hen moest naar Akkrum. "Daar kan ik met de trein heen, maar ik moet nog wel op het treinstation kijken te komen. Misschien kan dat met deze bus die hier nu aankomt."
Een student die terug moest naar Kootstertille: "Ik ben hier vanochtend gekomen met de bus, dus ik hoop dat-ie ook weer teruggaat. Anders moet ik heel lief m'n ouders aankijken." De speciale bus van de school sloot redelijk goed aan op zijn rooster. "Ik heb een halfuurtje gemist, dat was nog te overzien."
Anders zou ik meteen achterlopen, want de lessen gaan gewoon door.
Een van de studenten
Weer een andere student moet nog net iets verder, naar Surhuisterveen. "Zonder deze bus was ik hier niet gekomen, dan was het niet gelukt", vertelt ze. Ze wilde vandaag beslist naar school. "Vandaag is de opstart van de nieuwe periode, dus het was wel ingewikkeld geweest als ik dat gemist had. Dan zou ik meteen achterlopen, want de lessen gaan gewoon door."
Dat ze lang moet wachten, heeft ze ervoor over. "Ik was om 12.30 uur klaar, mijn bus gaat om 15.00 uur."

Praktijkonderwijs is belangrijk

De school vindt het ook belangrijk dat de studenten aanwezig zijn bij de lessen. Dat hebben ze de afgelopen jaren wel geleerd, toen het onderwijs vaak online plaatsvond. Dijksma: "Het is bijzonder belangrijk om praktijklessen te doen, maar ook om contact te hebben. Daarom is het ons veel waard dat de studenten hier zijn."
Rijdt mijn bus wel of niet? Dat is de vraag die veel reizigers deze dagen bezighoudt:
Het streekvervoer staakt de hele week
Dat was ook een van de redenen van de fusie. Firda is namelijk ontstaan uit de scholen Friese Poort en Friesland College. "We willen mbo-onderwijs voor iedereen in de provincie nabij en bereikbaar hebben. Daar is vervoer ook een onderdeel van."

'Gigaklus'

Ze moesten snel handelen, want de ov-staking werd pas eind vorige week duidelijk. Met bussen van Dalstra zette de school de routes op.
"Het was een gigaklus. Er liggen ook geen draaiboeken klaar bijvoorbeeld. Van tevoren konden we ook niet inschatten welke streekbussen wel zouden rijden en welke niet. Wij willen ervoor zorgen dat er een lijn is die naar school gaat en een lijn die terugrijdt."
De zogeheten Firda-liners in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het is niet voor niets geweest, zoveel is op de eerste stakingsdag wel duidelijk. "Er zijn best wat studenten die het prettig vinden, omdat ze anders niet thuis waren gekomen. Het is een beetje improviseren: waar stopt-ie, waar rijdt-ie naartoe? Er waren een hoop positieve reacties."