FNP: Europese Commissie moet de beschermde status van de wolf zo snel mogelijk aanpassen

Een wolf op de Veluwe © ANP
Europa moet de beschermde status van de wolf voor Fryslân zo snel mogelijk aanpassen. Dat verzoek doet de FNP in een brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
Als de Europese Commissie de status aan zou passen krijgt de provincie de mogelijkheid om maatregels te nemen om wat te doen aan de aanvallen van wolven op vee.

Aanvallen door de wolf

De FNP vindt het een onhoudbare situatie dat er iedere week wel berichten zijn van aanvallen op schapen en andere huisdieren. Europa moet daar oog voor hebben, vindt de partij.
De brief van de FNP is een reactie op een verzoek van milieuministers van twaalf Europese lidstaten. Die vroegen de Europese Commissie afgelopen week om de zwaar beschermde status van het dier juist in stand te houden.

Gebrek aan natuurlijke prooi

Volgens de FNP heeft Fryslân veel last van de aanvallen omdat in onze provincie geen herten en wilde zwijnen zijn. Bovendien heeft Fryslân veel aaneengesloten natuurgebieden waar wolven zich in kunnen verschuilen.
De partij heeft al eerder aan het Rijk gevraagd om te proberen in Europa een lagere beschermingsstatus van de wolf te krijgen.