Een steenkoud Arcadia-evenement: niet óp het ijs, maar ín het ijs

In het koude water © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Lekker schaatsen op een ijsbaan: het zorgt voor verbinding, maar door klimaatverandering kan het steeds minder. Toch kan ijs ook op een andere manier voor verbinding zorgen, zo vindt Joska Marrit.
Ze organiseert op 11 februari een evenement dat 'verbinding door ijs' heet. Bij de ijsbaan in IJlst komen verschillende ijsbaden, waar mensen onder begeleiding in kunnen. Er zijn veertig aanmeldingen voor mensen die een ijsbad willen nemen bij het evenement. Joska Marritcgeeft in het dagelijks leven 'koudetrainingen.' Dat geldt niet alleen voor het nemen van een ijsbad, maar ook voor het buiten zwemmen in de winter.

Een klap, maar goed voor de doorbloeding

Voor zowel het nemen van een ijsbad als het zwemmen in buitenwater in de winter geldt dat er van alles in het lichaam gebeurt, zo vertelt Joska. "Je lichaam krijgt eerst een enorme klap, want het actiedeel van je zenuwstelsel wordt geactiveerd: je wilt vechten of vluchten."
De spieren spannen zich aan en de bloedvaten vernauwen. "Vervolgens gaan je spieren ontspannen en verwijden je bloedvaten weer: het is heel goed voor je doorbloeding. En dan komen de hormonen vrij: noradrenaline, dopamine en serotonine. Je lichaam krijgt een reset."
Verbinding door ijs
'Verbinding door ijs' begon met het idee van de ijsbaden, maar is intussen uitgegroeid naar een grotere gebeurtenis die in het teken staat van bewustzijn. Zo is er ook aandacht voor gezond eten, yoga, massages en ademhalen.
"Ik hoop dat er veel mensen komen en dat ik ze inspireer om aan hun leefstijl te werken. Dat ze naar binnen keren om zo weer in verbinding te komen met zichzelf en zo weer met elkaar."
'Verbinding door ijs' is onderdeel van het gemeenschapsproject IIS van Arcadia. Het is een project waar ijsbanen centraal staan. IJsbanen staan symbool voor verbinding als er op kan worden geschaatst, maar ook voor de klimaatcrisis. Er zijn verschillende projecten georganiseerd, van exposities tot culturele manifestaties, met als centrale vraag: hoe kunnen we een goede voorouder zijn?
Arcadia was de cultuurmanifestatie in 2022, als opvolger van culturele hoofdstad 2018. Het gemeenschapsproject IIS loopt wat langer door omdat het vanwege corona vertraging opliep.