Dit zijn drie Friese schaatstalenten om in de gaten te houden

Drie Friese schaatstalenten hebben afgelopen weekend op het Nederlands kampioenschap afstanden hun debuut gemaakte. Tijd om kennis te maken met Amber Duizendstraal (19), Mathias van Zwieten (20) en Sanne Westra (19).

De eerste is Amber Duizendstraal van Team FrySk. "Toen ik zeven was ben ik begonnen met schaatsen in de oude ijshal van Leeuwarden", vertelt de geboren Leeuwarder.
Ze mocht voor het eerst rijden op het Nederlands kampioenschap afstanden en deed dat op de 500 meter. Als we Duizendstraal vragen naar haar favoriete afstand, is dat antwoord dan ook niet zo ingewikkeld. "De sprint natuurlijk!", vertelt se.
De 19-jarige Duizendstraal heeft dus een voorkeur voor de 500 en 1.000 meter, maar ze rijdt ook graag een 1.500 meter. "Die gebruik ik ook om de 1.000 meter te verbeteren en vooral die laatste ronde om door te pakken."
Een voorbeeld heeft de schaatsster niet echt. Tenminste, als we doorvragen komt ze toch met de naam van Ireen Wüst op de proppeb. "Ze was niet echt van de 500 meter, maar ze was een echte schaatstopper waarnaar ik altijd opkeek."
Wie is Amber Duizendstraal?
Dat Duizendstraal afgelopen weekend mocht schaatsen op het NK afstanden, was voor haar een mooie opsteker. Ze komt namelijk uit een moeilijke periade. "Vorig jaar heb ik niet heel veel kunnen schaatsen door een blessure. Ik ben geopereerd in april en sindsdien heb ik geen last meer van de blessure gehad."
Die blessure maakt wel dat ze dit seizoen zonder verwachtingen in ingegaan. "Lekker rijden om het plezier in het schaatsten te vinden, want dat zat er vorig jaar niet in. Ik ben super blij dat het dit jaar gelukt is om bij dit soort toernooien te staan."
Het NK sprint vond ik ook geweldig, maar dit vond ik toch wel het geweldigst!
De schaatsster van Team Frysk eindigde uiteindelijk als zestiende op de 500 meter. "Als alles zou kloppen, had ik heel erg graag mijn eerste 38'er gereden", zegt Duizendstraal, die daar niet in slaagde. "Maar ik ben toch wel tevreden. Ik heb mijn snelste opening ooit gereden dus ik ben op zich wel tevreden."
Hoe kijkt ze terug op haar eerste NK voor volle tribunes in Thialf? "Het NK sprint vond ik ook geweldig, maar dit vond ik toch wel het geweldigst!"

De typisch Friese vraag: 'Van wie ben jij familie?' beantwoordt Mathijs van Zwieten met: "Sandra Zwolle". Hij is de zoon van de oud-schaatsster. "Ze is naar de Spelen geweest in Nagano, dus dat is een mooi voorbeeld", zegt de 20-jarige schaatser.
En, om thuis geen ruzie te krijgen, laten we dan zijn vader ook niet vergeten. "Mijn vader heeft het IJsselmeer een keer over geschaatst, daar praat hij thuis altijd over. Dat heeft ook niet iedereen gedaan. Het is me met de paplepel ingegoten."
Nadat Van Zwieten zijn zwemdiploma haalde, begon hij ook met voetballen. Maar daar bleef het niet bij, vertelt hij. "Mijn moeder wilde me ook op schaatsen hebben."
In tegenstelling tot zijn moeder, die goed was op de sprintafstanden, houdt Van Zwieten iets meer van het langere werk. "De 5 kilometer is tot nu toe mijn favoriet. Op de 500 meter hoef je me niet neer te zetten", lacht de inwoner uit Luinjeberd.
Wie is Mathijs van Zwieten?
Een Fries die van langere afstanden houdt. Dan is het niet zo lastig om voor te stellen wat de schaatsdroom is van Van Zwieten. "Dat is de Elfstedentocht winnen. Maar dat zal niet snel gebeuren. Anders de 5 kilometer op de Olympische Spelen. Dat is iets waar ik graag naartoe zou willen."
Bij ons in het team noemen ze me Swings, want mijn slag lijkt er wel op.
Schaatsinspiratie haalt Van Zwieten natuurlijk uit zijn ouders, maar dat niet alleen. "Ik ben groot fan van Bart Swings. Dat vind ik wel een mooie rijder. Bij ons in het team noemen ze me Swings, want mijn slag lijkt er wel op. Siep (Hoekstra, coach fan FrySk, red.) is daar ooit mee begonnen en nu nemen ze dat wat over."
Op het NK afstanden mocht Van Zwieten de 5.000 meter rijden. Ideaal was dat allemaal niet, omdat hij de afglopen week nog natuurijswedstrijden reed op de Weissensee. "Dat is niet optimaal, maar ik ben wel tevreden met mijn rit. Ik heb met de trainers een plan afgesproken en dat heeft goed uitgepakt."

Zo'n elf jaar is de nu 19-jarige Sanne Westra bezig met schaatsen. Ze combineert het met de pabo, de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs, op NHL Stenden in Leeuwarden. "Er zijn som lastige momenten om het te combineren, maar schaatsen staat bij mij altijd op één", vertelt Westra.
De Drachtster is geen sprinter en probeert er vanuit het allrounden achter te komen op welke afstanden ze zich wil toeleggen. "Dat zijn voor mij nu de 1.000 en 1.500 meter, maar het allrounden vind ik ook heel leuk. Dus ik heb nog niet echt een keuze daarin kunnen maken."
Net als Duizendstraal noemt Westra Wüst als haar voorbeeld. Het mooie is dat Westra haar voorbeeld ook wel eens ziet rijden in Thialf. "Ze is nog regelmatig op de baan te vinden. Maar ik ben wat te bescheiden om op haar af te stappen."
Wie is Sanne Westra?
Westra maakte haar NK afstanden-debuut op de 1.500 meter van vrijdag. Daarin eindigde ze als veertiende. "Ik had er misschien noch iets meer willen uithalen, maar voor nu is dit prima. Ik ben debutante, dus dan kun je redelijk tevreden zijn", vertelt ze na afloop.
Wat ze misschien nog wel leuker vindt, is dat ze met veel publiek mocht schaatsen. Westra daarover: "Ik heb nog niet zo vaak in een vol Thialf gestaan. Het is hartstikke mooi om daar te staan met vrienden en familie op de tribune."
"Momenteelt zijn dit de momenten waar je naar toeleeft en waar je het voor doet. Wat dat betreft is dit het hoogtepunt", zegt Westra over het NK afstanden.
Het is tricky om dat uit te spreken, maar mijn echte droom is om naar de Olympische Spelen te mogen.
Meedoen aan zo'n toernooi smaakt uiteraard naar meer. Als Westra wordt gevraagd naar haar schaatsdroom, durft ze het bijna niet te vertellen. "Het is tricky om dat uit te spreken, maar mijn echte droom is om naar de Olympische Spelen te mogen. Olympisch goud is voor elke sporter een droomdoel en ook voor mij."
Mocht goud nu niet haalbaar zijn, is ze ook wel met minder tevreden. "Maar ik zou het al heel leuk vinden om daar ooit te mogen staan."