Lampen van windparken nog steeds aan omdat een radarvergunning ontbreekt

Windpark © Omrop Fryslân
De lampen van Windpark Fryslân en Nij Hiddum-Houw kunnen voorlopig nog niet uit. Er is nog geen vergunning voor het gebruik van een radar. Die staat op Kornwerderzand en kan vliegtuigen detecteren.
Als de radar vliegtuigen ziet, dan is het de bedoeling dat de lichten op de windmolens aangaan. Door met die bewegingen aan te springen, moet lichtvervuiling worden tegengegaan. Maar het ministerie van Economische Zaken heeft nog geen vergunning afgegeven.
Het ministerie is nog bezig met een nieuw Nationaal Frequentieplan en daarom is de frequentie voor de radar nu nog geblokkeerd. Dat plan zou eerder deze winter al klaar zijn, maar het is uitgesteld tot komende winter.

Windpark Fryslân en Nij Hiddum-Houw

Directeur Anne de Groot van Windpark Fryslân baalt van het probleem: "De radar staat er al en wij hebben 'm ook al getest. Dat kon op een tijdelijke vergunning. Maar nu mogen we de radar dus niet aanzetten."
Het heeft ook gevolgen voor windpark Nij Hiddum-Houw, op de kop van de Afsluitdijk. Die maakt ook gebruik van de radar om zo lichtvervuiling voor omwonenden te beperken.
Een van de molens van Nij Hiddum-Houw © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De radar heeft 800.000 euro gekost en is dus al wel getest met een tijdelijke vergunning. Uit de test bleek dat het systeem goed werkt.
De Groot: "We weten dat het windpark heel zichtbaar is. Er moeten lampen op voor de veiligheid. Die hebben wij niet nodig. Als er dan een mogelijkheid is om overlast te beperken, dan doen we dat. Zo hebben wij al zichtsensoren geplaatst die ervoor zorgen dat de lampen dimmen bij goed zicht en heeft maar een aantal molens een lamp."

Geen garanties

De Groot hoopt nu dat de frequenties snel worden verdeeld. Dan kan de radar vanaf komende herfst draaien. "Garanties heb ik niet, maar iedereen wil er graag aan meewerken, dus ik heb goede hoop."