Met een beperking het ijs op: "Dat is geen enkel probleem"

© Omrop Fryslân
Sport is voor iedereen en zelfs schaatsen kan heel goed als je een beperking hebt. Dat is de gedachte achter het evenement de 'Warmste Winterdag' in de ijshockeyhal van Thialf in Heerenveen. 400 mensen met een beperking reden daar zondag hun rondjes.
"Het is een mooie dag", zegt directeur Nike Boor van het fonds Gehandicaptensport. "Het is onze bedoeling zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen en schaatsen hoort daar ook bij." Makkelijk is dat voor sommigen niet maar daarvoor zijn hulpmiddelen beschikbaar. "Er zijn loop- en schaatsframes die we kunnen gebruiken. Maar er zijn er ook die een soort van loopfiets gebruiken met ijzers."
"Die heb ik", zegt een jonge vrouw. "Ik kan niet lopen maar zo kan ik toch bewegen. Ik heb mijn vader gevraagd er een bel op te zetten." Ze zit vastgesjord op de fiets met schaatsen en gebruikt schoenen met spikes om vooruit te komen.
Schaatstrainster Sijtje van der Lende staat ook op het ijs. "Werkelijk waar, ze kunnen misschien niet meer zoveel maar altijd nog wat. Als je dan een rondje met ze doet zeggen ze: ik heb ook geschaatst. Daar doen we het voor."
Het sporten is ook goed voor de kinderen met een beperking zelf, zegt Van der Lende. "Dan hoor ik van mensen dat ze zien dat de spieren beter zijn geworden. Dat is toch iets dat heel goed is. Als ze steeds op een stoel gaan zitten wordt het alleen maar minder. Het kan ook heel makkelijk, er is altijd wel een hulpmiddel."

Naar Het NK-marathon

Peter Le Clercq doet mee aan wedstrijden. Hij won onder andere een medaille op de Special Olympics in Oostenrijk. "Schaatsen is gewoon een hartstikke leuke sport. De techniek is leuk en ook de snelheid." In de zomer staat hij op skeelers en zit hij op de fiets.
Le Clercq vindt het mooi dat de sporters met een beperking deze kans zo krijgen op het ijs van Thialf: "Het is mooi om te zien dat mensen zoveel plezier hebben in het schaatsen. Het kan heel makkelijk en het is leuk om te zien. Het straalt er ook vanaf." Zelf gaat hij in training. Over een paar weken moet hij aan de bak op het NK marathon in Groningen.