Waarom staakt het ov-personeel en wie heeft er precies last van?

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Dit artikel is gemaakt op basis van informatie die vrijdag beschikbaar was.
In Fryslân legt het personeel van Arriva en Qbuzz deze week van maandag tot en met vrijdag het werk neer. Buurtbussen en belbussen rijden wel.
Arriva en Qbuzz zijn onderdeel van de groep streekvervoerders die staakt omdat ze een betere cao eisen. Afgelopen donderdag bleven de werknemers ook thuis. Toen reden er in heel Fryslân geen treinen.
Omdat buurtbussen worden gereden door vrijwilligers, gaan zij wel de weg op. Van opstappers en lijntaxi's (belbussen) kan ook iedereen gebruik blijven maken. Dat komt omdat zij vallen onder de taxibedrijven.

Loonsverhoging en hoge werkdruk

In het ov zijn er twee cao's: cao openbaar vervoer en cao multimodaal. Tot de eerste categorie behoren zo'n 13.000 mensen in Nederland. Het gaat hierbij onder meer om buschauffeurs. Onder de 1.300 werknemers van multimodaal valt bijvoorbeeld treinpersoneel.
Beide partijen staken. Voor beide cao's geldt dat de medewerkers willen dat de lonen meestijgen met de inflatie en dat de hoge werkdruk wordt aangepakt. Dat zou ook het hoge ziekteverzuim terug moeten dringen.
Werkgevers zijn niet ingegaan op op een ultimatum van de vakbonden. Daarom gaan de werknemers over tot de vijfdaagse staking.

'Niet nog meer ov-reizigers kwijtraken'

Reizigersorganisatie Rover zei eerder "snel een einde" te willen aan de stakingen. Volgens de organisatie is het "in ieders belang om niet nog meer reizigers kwijt te raken. We roepen op tot reizigersvriendelijke acties, die ook zijn toegestaan. We vragen vervoerders om coulant te zijn met vergoedingen voor reizigers die vandaag alternatief vervoer hebben gekozen."