Lijsttrekker Goudzwaard bereid om gedeputeerde te worden: "JA21 is klaar voor het college"

Maarten Goudzwaard © Hoge Noorden / Jacob van Essen
Lijsttrekker Maarten Goudzwaard van JA21 is bereid om na de verkiezingen gedeputeerde te worden. Dat zei hij in het Nieuwsforum van Buro de Vries.
Volgens Goudzwaard kunnen mensen die ' rechts ' willen stemmen, het beste stemmen op JA21, omdat de andere 'rechtse' partijen volgens hem niet bereid zijn een coalitie te vormen met andere partijen. Hij heeft het dan over BVNL, PVV en Forum voor Democratie.
"Ik geloof nooit dat deze partijen concessies willen doen en dat is wel nodig, wil je in een coalitie komen. En dan krijg je dat de linkse partijen elkaar vinden. Dus een stem op een van die drie partijen is een stem die verloren gaat en daarmee bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt."
Maarten Goudzwaard, Lutz Jacobi en Danny van der Weijde © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
JA21 is wel bereid compromissen te sluiten en een coalitie te vormen met andere partijen. Op de vraag wie JA21 dan naar voren schuift als kandidaat-gedeputeerde antwoordde Goudzwaard dat er eerst overeenstemming moet zijn over een collegeprogramma en dat vervolgens de 'poppetjes pas ingevuld worden.' Maar na enig aandringen gaf hij toe dat hij zelf bereid is die functie aan te nemen.

Vier zetels

JA21 hoopt op vier of misschien wel vijf zetels bij de komende verkiezingen. "In de peilingen komen wij uit op drie zetels, maar de campagne is nu begonnen en als wij dat goed doen denk ik wel dat vier of vijf zetels erin zitten", zegt Goudzwaard.
"Ons belangrijkste punt is dat we ons verzetten tegen de dwangwet van staatssecretaris Eric van der Burg, als het gaat om het huisvesten van asielzoekers", zegt hij. Goudzwaard wil niet meewerken aan de wet, die gemeenten straks kan dwingen opvang te regelen.
"De overheid probeert zoveel mogelijk moeilijke dossiers over de schutting te gooien bij de provincies", zo is Goudzwaard van mening. "Wij hebben gezegd: daar werken wij niet aan mee. Ook niet als het gaat om windmolens en zonneweides. Wij geloven in nieuwe vormen van energie zoals de moderne kerncentrales. En wij verzetten ons tegen het stikstofbeleid."

D66

Lijsttrekker Danny van der Weijde van D66 gaat uit van drie zetels, maar mikt op vier voor zijn partij. Hij hoopt dat de Friezen D66 niet te veel afrekenen op het landelijke beleid, hoewel ook de Friese afdeling van D66 daar wel achter staat.
Het landelijke verhaal sijpelt wel door, geeft Van der Weijde wel toe. "Dat is helaas een feit." Volgens hem speelt ook mee dat Provinciale Staten een van de minst zichtbare bestuurslagen van het land is.
Het Nieuwsforum over de verkiezingen
"We zullen de landbouwtransitie nu vorm moeten gaan geven en ik hoop dat veel Friezen, ook boeren, dat inzien en ons niet gaan afrekenen omdat ze Tjeerd niet leuk vinden", zegt Van der Weijde. Daarmee doelt hij op Tjeerd de Groot, het D66-Kamerlid dat zich erg uitspreekt in het stikstofdebat en die de neerslag flink wil terugbrengen.
Van der Weijde vertelt dat D66 zich al lange tijd aan het voorbereiden is op de verkiezingen en dat zijn partij binnenkort echt los gaat en meer zichtbaar zal worden. "We hebben er zin in. Wij zijn de partij die daadwerkelijk groene keuzes durft te maken en ergens voor staat."
Daar wil hij zich persoonlijk hard voor maken. "We zijn pragmatisch in onze aanpak, maar we hebben ook doelen waar we heen willen wat klimaat, energie en landbouwtransitie betreft."

Niet beschikbaar voor de Staten

Lutz Jacobi staat als lijstduwer op de lijst voor de Partij van de Arbeid, maar is niet van plan de Staten in te gaan als ze veel voorkeurstemmen zou krijgen.
In het Nieuwsforum van Buro de Vries werd verder nog gesproken over het Waddengebied. Jacobi hield een stevig pleit om te stoppen met activiteiten in het Waddengebied die schade aanbrengen.
Luister naar de volledige Nieuwsforum van Buro de Vries
Vooral de stapeling van die activiteiten is een reden voor zorg, zegt Jacobi. "Er is nooit goed onderzocht wat het effect van gasboringen én zoutwinning is. Wees nou eens verstandig en houd ermee op. Ook met toeristische activiteiten als met een grote rib - een rubberboot die heel hard kan varen - om Schiermonnikoog te scheuren om zeehondjes te zien. Belachelijk."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.