Lutz Jacobi tegen fusie PvdA en GroenLinks: "Het is top-down, dat stoort me vreselijk"

Lutz Jacobi op archiefbeeld © ANP
"Ik ben tegen fusie", zegt Lutz Jacobi over de samenwerking tussen haar PvdA en GroenLinks. Jacobi ziet dat deze verkiezingen daar een aanzet voor kunnen zijn, maar zegt ook: "Als het maar van onderop is. Maar het is op dit moment top-down, dat stoort me vreselijk."
Jacobi is sinds juni landelijk bestuurslid voor de Partij van de Arbeid. Ze werd gekozen op een congres waar ook al werd gestemd over het samen optrekken van de Eerste Kamerfracties van de PvdA en GroenLinks.
Dat zal, zegt Jacobi. Maar fusie hoeft wat haar betreft niet. "Want wat heeft de kiezer er er aan, de mensen in het land? Het is ook niet de fase om het daarover te hebben", denkt ze.
Bovendien merkt de PvdA-coryfee dat niet alle leden er behoefte aan hebben. "Er zijn ook mensen die zeggen: ik vind het prima dat we samenwerken, maar blijf van mijn partij af. Ik zat gisteren in een kamertje met GroenLinksers, ze zagen mij als een verstekeling. Ik dacht: hoezo, het gaat hier toch om samenwerking? Maar je bijna het hele zaaltje zei: 'blijf van mijn partij af'."

Bredere samenwerking

Desondanks is Jacobi wel een groot voorstander van samenwerken. "Ik mis ook wel waar het heen moet met ons land en onze provincie. Visie, mis ik. In verkiezingstijd knokken wij allemaal voor onszelf. Zo gaat het. Daar kun je van mening verschillen, juist in verkiezingstijd moet je zeggen: als het aan mij ligt is dit de richting."
Zaterdag hielden beide partijen een congres in hetzelfde gebouw, dat vooral in het teken stond van de samenwerking. In de aanloop werden diverse prominenten van PvdA en GroenLinks lid van elkaars partij. Zo ook Hein de Haan (PvdA) en Nathalie Kramers (GL) in Leeuwarden, waar Jacobi ooit in de raad zat. De dubbelleden zijn wel voorstanders van een fusie.
Partijleiders van PvdA en GroenLinks zijn voor samenwerking © ANP
Jacobi zou het liefst nog een veel bredere samenwerking zien, met meer partijen. "Want wat stel je voor met twee partijen?" Ze denkt aan D66, Partij voor de Dieren, SP, maar ook in JA21 is niet uitgesloten. "Elke partij heeft zo wel zijn sociale elementen, daar moet je elkaar op vinden."
"Samenwerken, prima. Maar organisatorisch ligt het heel anders en heel ingewikkeld. Blijf daar af. ’
Lutz Jacobi (PvdA)
"Samenwerken, prima. Maar organisatorisch ligt het heel anders en heel ingewikkeld. Blijf daar af", is de duidelijke boodschap van Jacobi. "Er is nu een manifest gemaakt over woningbouw, sociale aspecten, vervoer, energie. Dat gaat naar alle afdelingen, daar gaan we met elkaar praten over welke vorm van samenwerking erachter moet zitten."
Wat Jacobi aan de andere kant ook niet wil, is nog meer versnippering. "Want dat stoort mij ook wel erg. Iemand is het er weer niet mee eens en richt zijn eigen partij op. Als dat zo maar doorgaat, kun je je land niet meer besturen."

"Directeur van het geraniumfabriek"

Jacobi zat tot 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer en werd daarna directeur van de Waddenvereniging. Daar is ze sinds dit jaar mee opgehouden. "Ik ben nu directeur van de geraniumfabriek", lacht ze.
Zij is nog wel lijstduwer voor haar partij. "Ik steun moreel. Maar ik zal niet de Staten in gaan, wees niet bang. Als een lijstduwer veel stemmen krijgt, dan is er wel iets met de lijst aan de hand, zeg ik altijd."