Er komt een boek over Gebr. Visser, een begrip in de ambulancewereld

"De ambulances zoals de Gebr. Visser die in Leeuwarden door de jaren heen hebben gebouwd, zie ik als historisch erfgoed. Dat is de moeite waard om te bewaren", vindt Bert Visser over het werk van zijn voorvaderen.
Er worden op dit moment zo'n 6.000 foto's gedigitaliseerd. Die moeten de basis vormen voor een boek dat er over een jaar of wat moet liggen. Een museum is er nu al. In Oldemarkt staan 13 ambulances die ooit in de werkplaats van de Gebroeders Visser in Leeuwarden werden gebouwd.
Het bedrijf vindt z'n oorsprong in de wagenmakerij. "Onze overgrootvader was daar altijd al creatief in", vertelt Visser. "Hij werkte vaak 's nachts, want dan kon hij het kapotte gereedschap van boeren maken, zodat die het de volgende dag weer konden gebruiken."
In het museum zijn, naast de ambulances, ook een boerenwagen en sjees uit de tijd van de wagenmakers uitgestald.

De overgang naar de bouw van medische auto's werd na de oorlog gemaakt. Drie broers Visser namen het bedrijf toen over van hun vader. Het Rode Kruis gevraagd heeft om een speciale brancard te ontwikkelen.
De meeste ziekenauto's van Visser
Al snel daarna werden ook auto's omgebouwd voor patiëntenvervoer, waar die brancard makkelijk in was te schuiven. Daarnaast maakten ze bij de Gebr. Visser ook lijkwagens en speciale bussen voor röntgenonderzoek en de schooltandarts.
Maar de nadruk lag op de bouw van ziekenauto's, op basis van bestaande auto's. Die kwamen dan als halffabrikaat naar Leeuwarden en werden daar afgebouwd als ambulance. Dat ging zo goed, dat in de jaren '90 zo'n 90 procent van de ambulances in Nederland van de Gebr. Visser was.
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn 's zondags geopend van 11.00 tot 13.00 uur op de radio. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.

Sinds 1994 zit de familie Visser zelf niet meer in het bedrijf, al draagt het nog altijd wel die naam. Visser werd een dochteronderneming van de Duitse brandweerautobouwer Ziegler.
Ziegler is intussen ook weer overgenomen door een Chinees bedrijf. Daarover werd kortgeleden nog op hoog niveau gesproken, want er worden tegenwoordig ook militaire voertuigen bij Visser gemaakt, zo zou mogelijk gevoelige militaire informatie in Chinese handen kunnen komen.
De reportage van Buro de Vries
Het doet Bert Visser goed dat de naam Visser nog steeds gebruikt wordt en ook een begrip is in de ambulancewereld. Hij komt ook nog regelmatig bij het bedrijf, waar dus al lang geen formele banden meer mee zijn. Maar de historische banden blijven.
Wie nog verhalen, anekdotes, foto's of ander materiaal heeft uit de geschiedenis van Gebr. Visser dat voor het museum of het boek interessant is, kan dat doorgeven via deze website.