Oud-Ajacied Léon Bergsma (Cambuur) treft vandaag voor het eerst z'n oude club

Léon Bergsma © ANP
Voor Cambuurverdediger Léon Bergsma wordt de wedstrijd van zondag tegen Ajax een speciale. Het is voor het eerst dat hij speelt tegen de club waar hij meer dan tien jaar in de jeugdopleiding zat.
"De eerste keer dat ik daadwerkelijk tegen Ajax hád kunnen spelen, in de Arenda, was ik geblesseerd", zegt Bergsma. "Dit wordt dus de eerste keer, heel bijzonder."
Bergsma speelde van 2005 tot 2018 voor Ajax. Doorbreken in het eerste elftal lukte niet, dus verhuisde hij naar AZ. Later maakte hij de overstap naar FC Aarau (Zwitersland) en dit seizoen haalde Cambuur hem terug naar Nederland.
Léon Bergsma als aanvoerder van Jong Ajax met de kampioensschaal van de eerste divisie in 2018 © ANP
Contact met Ajax-spelers heeft Bergsma niet gehad, zegt hij. "Ik ben er al een hele tijd weg, dus er zijn nog maar weinig spelers over waarmee ik gespeeld heb." Oud-ploeggenoten zijn onder anderen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri.
Bergsma heeft er deze week ook bij Cambuur wat nieuwe ploeggenoten bijgekregen. Eerder kwamen Mimoun Mahi en Ben Rienstra al naar Leeuwarden, daar kwamen op de laatste dagen van de transferperiode Navarone Foor en Bjørn Johnsen nog bij.
Léon Bergsma over spelen tegen zijn oude club en over zijn nieuwe ploeggenoten
"Dat verandert absoluut de dynamiek", zegt Bergsma. "Ik hoop dat ze allemaal zo snel mogelijk hun waarde kunnen laten zien op het veld. We hebben nu een brede selectie en dat is zeker een voordeel. Als er blessures zijn of wisselingen, dan verander je nu van kwaliteit naar kwaliteit."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en Ajax begint zondag om 12.15 uur. Omrop Fryslân doet op de radio liveverslag. Vanuit het Cambuurstadion verzorgt sportverslaggever Geert van Tuinen het commentaar.
Bij Ajax loopt het dit seizoen minder goed dan de afgelopen jaren en dus liggen er misschien wel kansen voor Cambuur. "Ajax heeft altijd een goeie ploeg, met een heel aanvallende speelwijze. Daar kan ook hun valkuil liggen. Je zag dat ook tegen Excelsior vorige week, waar er in de counter veel ruimte ontstond."
En dus is het voor Cambuur zaak om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. "Dan kun je nog op een resultaat gaan spelen."