Versierde wagens zijn niet meer te verzekeren, dus stopt Opeinde ermee

Voorzitter Jan Kuipers en penningmeester Marten Koop van der Velde © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
In Opeinde stoppen ze met de versierde wagens, die tijdens het dorpsfeest door de plaats rijden. Door aangescherpte regels is het evenement niet meer te verzekeren voor de feestcommissie.
In het dorp zijn ze begin februari normaalgesproken al druk bezig met de voorbereidingen, bijvoorbeeld met het versieren van de wagens. Die worden onder andere gebruikt om een optocht met de kinderen door het dorp te houden, een echte traditie in Opeinde.

Maximaal 40.000 euro

Maar nu is het stil in het dorp. Het pijnlijke besluit om te stoppen, is genomen vanwege een verzekeringskwestie. "Vergunningstechnisch is er bij de gemeente geen enkel probleem", zegt penningmeester Marten Koop van der Velde van de feestcommissie, "Er zijn alleen niet veel verzekeringen die het willen verzekeren. De beste optie kost ons zo'n 250 euro per wagen."
Bij die optie loopt de uitbetaling bij invaliditeit slechts tot 40.000 euro. Ligt de schade hoger, dan zijn commissieleden persoonlijk aansprakelijk.
In Opeinde vinden ze het jammer dat ze op moeten houden met de versierde wagens door het dorp
In de tientallen jaren dat de optocht door het dorp ging, is er nog nooit zoiets ergs gebeurd. Toch willen de commissieleden het risico niet nemen. Als er wel iemand invalide wordt door een ongeluk, dan kan dat de organisatie tonnen kosten.

'Iets anders bedenken'

Zulke bedragen zijn niet te betalen, zegt Van der Velde. "Wij hebben de gedachte ook gehad om het toch te doen. Maar er zal maar net iets gebeuren. Dat willen we niet op ons geweten hebben. Want als er dan iets gebeurt, zijn wij de sjaak."
Luister naar de mening van de inwoners van Opeinde over het besluit
En dus zit er niets anders op dan iets anders te bedenken voor de kinderen. Daar is de commissie op dit moment druk mee bezig.
Van der Velde begrijpt het wel, maar vindt het natuurlijk erg jammer: "Het is een mooi feestje, maar regeltechnisch gezien, kan het gewoon niet meer. Ik snap dat er steeds meer regels komen, want er moet meer worden ingedekt. Toch blijft het hartstikke jammer."
Ook in andere dorpen in Waadhoeke, Tytsjerksteradiel en Smallingerland speelt het vraagstuk.
In Noardeast-Fryslân kunnen versierde wagens nog wel rijden, maar met verschillende beperkingen. Zo mag een wagen daar niet hoger zijn dan zes meter. Daarnaast moeten de chauffeur en de groepsleider van een wagen bekend zijn bij de gemeente. Wagens mogen onder geen voorwaarde van de route afwijken. De groepsleider is aansprakelijk voor zaken die bij de wagen misgaan.