Grijze koppen buigen zich over Leeuwarder plakplaatjes: "Ze zijn net zo fanatiek"

Grote hoeveelheid verzamelaars buigen zich over de plaatjes © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Ze zijn razend populair: de plakplaatjes van oud-Leeuwarden. Er zijn in totaal 18.000 'Kiek, dat is Liwwadden'- boeken weggegeven bij supermarkten en op de ruilbeurs in Leeuwarden was het zaterdagochtend al vroeg druk.
De actie is opgezet door Historische Vereniging Aed Levwerd, Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de Jumbo-supermarkten in Leeuwarden. Het is vergelijkbaar met voetbalplaatjes, maar dan met bijvoorbeeld oude foto's van de Oldehove of de voormalige watertoren. Mensen kunnen de plaatjes bij de boodschappen krijgen om ze vervolgens in het boek te plakken.
Bij de ruilbeurs voor plakplaatjes van historisch Leeuwarden was het zaterdag erg druk
Het is niet de eerste plaatjesactie in de provincie. Onder andere in Franeker, Joure en in Noardeast-Fryslân konden mensen eerder al stickers voor het boek verzamelen.
Op de ruilbeurs in Leeuwarden is de wereld aan plaatjes uitgestald. Sommige hebben bakken vol met dubbele plaatjes mee. Een vrouw op de beurs vertelt dat zij het een mooie actie vindt. "Vooral voor oude mensen, heel veel oude dingen zijn er niet meer. De hele familie spaarde mee. Ik moest nog één nummer, die heb ik nu. Mijn man zal blij zijn."
De plaatjes vliegen over de tafels © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Een andere verzamelaar zoekt plaatjes voor maar liefst vijf boeken. Een voor zichzelf, de andere vier voor de ouderen in het Jabikshof. Hij verwacht dat de bewoners het leuk vinden om met de plaatjes in het verleden te duiken.
De organiserende supermarkten zijn altijd blij dat er behoefte aan ruilbeurzen is. "Het is nog niet eens tien uur, het gaat los. wij wisten echt niet wat we konden verwachten. Het is roversgoed. Het is een oudere groep als bij de meeste plaatjes, maar ze zijn net zo fanatiek. Nederland vergrijst, dus we moeten uiteraard de goede ploeg meepakken."
Er wordt goed bijgehouden wat men al heeft en wat nog verzameld moet worden © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Enorm veel grijze koppen buigen zich over de boeken en plaatjes. Het HCL is blij met de aanloop, zegt Jelle Hoekstra van het centrum. "Het begint behoorlijk door te lopen. Dat het zo zou inslaan, had ik niet verwacht. Wel gehoopt. Het belooft een gezellige dag te worden. "De ruilbeurs duurt nog tot 16.00 uur vanmiddag.
Verslaggever Hayo Bootsma bij de ruilbeurs in Leeuwarden