Politiek kijkt naar verbod op mobieltjes op scholen: "Misschien wel goed, maar leuk? Nee"

© ANP
Moet de mobiele telefoon verdwijnen van de basisschool en de middelbare school? Steeds meer politici pleiten voor die maatregel. Nu bepaalt elke school zelf welke regels ze hanteren, maar volgens de politiek ontstaat er daardoor onduidelijkheid en moet er dus één lijn worden getrokken.
"Goedemorgen allemaal, kom maar binnen. Eerst even de telefoons opbergen en dan je plek opzoeken." Op het Stellingwerf College in Oosterwolde gebruiken ze zogenaamde telefoontassen, waar schoolkinderen bij het begin van de les hun telefoon in moeten doen. Vooral de onderbouw begint elke les met de instructie om het mobieltje voor in de klas in de telefoontas te doen.

Sociale media

"De leerlingen vinden dat ze prima hun aandacht bij de les kunnen houden als ze tegelijkertijd hun sociale media bijhouden", zegt teamleider Taco Hofland van de afdeling vwo. "Wij denken daar anders over. En we merken ook dat leerlingen actiever zijn in de les en beter opletten sinds we de telefoontassen gebruiken."
Ik denk dat het misschien wel goed is dat er iets aan gedaan wordt, omdat er veel mensen op hun telefoon zitten in de klas. Maar of ik het leuk vind? Nee, dat niet.
Examenleerling Luna over een mogelijk mobielverbod
In de les scheikunde heeft examenleerling Marit haar mobieltje op tafel liggen. "Ik gebruik hem voor Instagram, Snapchat, maar ook wel voor schooldingen. Bij sommige methodes kun je online het antwoordenboekje vinden, en bij andere vakken worden dingen aangeboden via apps."
Haar vriendin Luna vult aan: "Ik app ook weleens, soms doe ik een spelletje of zit ik op Instagram. Ik denk dat het misschien wel goed is dat er iets aan gedaan wordt omdat er veel mensen op hun telefoon zitten in de klas. Dan kun je veel missen en ben je niet geconcentreerd. Maar of ik het leuk vind? Nee, dat niet."
Mogelijk mobielverbod op scholen: "Dan let ik eerlijk gezegd wel beter op"
Op dit moment bepalen docenten op het Stellingwerf College zelf of het mobieltje moet worden opgeborgen of niet. "Het is heel sympathiek om ons als scholen hiermee te helpen als Tweede Kamer, maar ik denk niet dat het helpt", denkt Taco Hofland. "Wij moeten gaan handhaven, terwijl we het misschien wel heel anders willen oplossen, en dan moet je je er wel aan houden. Dat gaat dan schuren.
Minister Dennis Wiersma van Onderwijs laat nu uitzoeken hoe een mogelijk mobielverbod er in de praktijk uit moet zien.