Bouw nieuwe gemalen Elahuizen begint: "Per minuut wordt er 22.500 liter verwerkt"

De bouw begint © Omrop Fryslân
Wetterskip Fryslân legt de eerste fundamenten voor de nieuwe gemalen bij Elahuizen. De gemalen van Harich, Elahuizen en de Groote Noordwolderpolder worden visvriendelijk gemaakt.
De twee oude gemalen komen uit 1967 en 1975 en hebben volgens Wetterskip Fryslân hun technische levensduur bereikt. "Dat betekent dat je vaker storingen krijgt", zegt Elmar Tilstra van het waterschap. "Dat is op een gegeven moment niet handig meer en dan moet je de beslissing nemen om alles te vervangen."

Kosten: 5 miljoen euro

De nieuwe gemalen komen zuidelijk van de bestaande gemalen bij de kruising tussen de Tsjerkewei en de Wâldwei. Het project kost zo'n 5 miljoen euro. De gemalen bemalen twee polders die tussen de dorpen Oudega, Elahuizen en Harich liggen. In totaal is de oppervlakte zo'n 325 hectare.
"De nieuwe gemalen kunnen zo'n 22.500 liter per minuut verwerken. Dat zegt misschien nog niet zoveel, maar als je het omrekent naar spoelbeurten van een wc, is het een duizelingwekkend aantal. Bij de spoelbeurt van een wc wordt er zo'n 10 liter water gebruikt. Het gaat dus om 2.250 spoelbeurten."
Bouw gemaal Elahuizen begonnen
De nieuwe gemalen kunnen waarschijnlijk zo'n 100 jaar mee, al is het moeilijk te zeggen hoe de kaarten er dan bij liggen. Wetterskip Fryslân houdt wel rekening met de natuur bij de aanleg van de gemalen. "We hebben visvriendelijke pompen aangelegd. Zo kunnen vissen ongeschonden door de gemalen komen. We leggen ook nog een aparte vispassage aan, zodat de vissen van de polder naar de boezem kunnen zwemmen."
De nieuwe gemalen moeten halverwege dit jaar klaar zijn.