Symposium in Nij Smellinghe op Wereld Kankerdag: "Leven na kanker ziet er anders uit"

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten © Omrop Fryslân
Het is zaterdag Wereld Kankerdag. In ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten organiseren Oncologisch Netwerk Friesland en De Skulp een symposium met het thema 'een betere kwaliteit van leven met en na kanker'.
Tijdens het symposium geven artsen, experts en ervaringsdeskundigen presentaties. Onder meer over vermoeidheid tijdens de ziekte. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Verder zijn er standjes en koren in de aangesloten ziekenhuizen.
Naast Nij Smellinghe gaat het om Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord, het MCL in Leeuwarden en ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.

Regie terugkrijgen

Annie Adema is ook present. Zij is remissiecoach. Een dergelijke coach begeleidt mensen tijdens en na het traject. "Op die manier helpen we hen de regie terug te krijgen, veerkracht te tonen en het leven weer op te pakken", zegt ze. "Want je leven na kanker ziet er heel anders uit. Tijdens de ziekte word je geleefd. Daarna begint de verwerking. Dat vergeten mensen wel eens."
In Fryslân kregen in 2022 4.990 mensen een diagnose kanker. Dat aantal is vrijwel gelijk aan het jaar ervoor.
Hieronder de meest voorkomende kankersoorten in Fryslân:
- Huidkanker: 990 nieuwe patiënten
- Borstkanker: 630 nieuwe patiënten
- Prostaatkanker: 600 nieuwe patiënten
- Longkanker: 530 nieuwe patiënten
- Darmkanker: 500 nieuwe patiënten
Sommigen zitten niet per se verlegen om advies, volgens Adema. Zij hebben vooral behoefte om met iemand in gesprek te kunnen. "Die groep wil haar verhaal kwijt, dat er iemand luistert."
Iedereen die zich wil opgeven voor het symposium, kan zich aanmelden via deskulp.nl.