Mbo-school Firda regelt tijdens ov-staking vervangend vervoer voor studenten

© ANP
Mbo-school Firda en vervoersbedrijf Dalstra Reizen regelen maandag vervangend vervoer voor studenten die anders vanwege de staking niet op school kunnen komen.
Omdat het streekvervoer volgende week van maandag tot en met vrijdag staakt, wordt het voor sommige studenten onmogelijk om op hun bestemming te komen. Daarom komt Firda nu met dit alternatief.
"Wij komen uit twee jaar corona. Twee jaar waarin het onderwijs heel onregelmatig heeft plaatsgevonden, waarin leerachterstanden zijn ontstaan, waarin studenten mentale problemen hebben opgelopen", zegt Remco Meijerink van het college van bestuur van Firda. "En dan zou het nu een hele week stil liggen. Dat is te veel om er niets aan te doen."

"Huilen nader dan het lachen"

Maandag hoorde de school van de stakingen. "In de loop van de week kreeg ik steeds meer reacties uit de school van: dit kan echt niet. Ik had docenten aan de telefoon die zeiden: het huilen staat mij nader dan het lachen."
Om toch onderwijs te kunnen aanbieden, kwam het idee voor vervangend vervoer. De onderwijsinstelling spreekt met klem uit dat het niet de ambitie is om de bestaande buslijnen te vervangen, maar het wil voorkomen dat studenten niet aanwezig kunnen zijn in de lessen.
Het is nog onduidelijk op welke schaal het vervangende vervoer zal plaatsvinden. De school meldt op dit moment dat de bedoeling is om zestien vervangende buslijnen op te starten. Dit vervoer zal gratis zijn voor de studenten.
"We gaan een ochtendrit en een middagrit doen. De ochtendrit is rond 8.00 uur. De middagrit rond 15.00 uur. Dat kan betekenen dat studenten te vroeg op school zijn of eerder weg moeten, maar alles beter dan niets doen", stelt Meijerink.
Niet alle studenten van de onderwijsinstelling kunnen in de bus mee. "Onze primaire oproep is: kom naar school en regel zelf vervoer, maar die studenten die dat niet kunnen, die kunnen gebruikmaken van de busdienst."
De theorielessen zijn ook online te volgen, maar bij de praktijklessen kan dat niet.