Vrouwenbeelden van Jan Ketelaar op dijk van Holwerd blijven staan

Jan Ketelaar © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De twee beelden van vrouwen op de weg van Holwerd, 'wachten op hoog water', blijven daar staan. De provincie en de gemeente Noardeast-Fryslân gaan de beelden kopen van kunstenaar Jan Ketelaar uit Drachten. Daarmee lijkt behoud van de beelden verzekerd.
De twee van metaal gelaste beelden zijn in 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad, op de dijk geplaatst. Sinds die tijd werd het onderhoud betaald door een contract met Sense of Place. Die overeenkomst loopt in mei af.
De beelden van Jan Ketelaar © Omrop Fryslân, Mats Gies
De gemeente Noardeast-Fryslân en de provincie Fryslân beschouwen de beelden van vijf meter hoog als iconen. Ze gaan de beelden van Ketelaar kopen. "Dat geeft mij een trots gevoel, ik ben erg blij met deze oplossing", zegt de kunstenaar, die bijna tien jaar met de metalen vrouwen bezig is geweest.
"Ze staan daar prachtig op de dijk. Mensen vinden het geweldig en maken er trouw- of rouwkaarten van."

WK irrigeren

In mei wordt het koopcontract getekend. Ketelaar wil niet zeggen wat hij ervoor krijgt. "Ik heb gemerkt dat het niet beter wordt als je zegt wat je ervoor krijgt." Hij heeft grote plannen met het geld. "Ik loop al jaren rond met het idee om het wereldkampioenschap irrigeren te organiseren in de Sahel in Afrika. Alle landen uitnodigen om 100 vierkante meter woestijn groen te maken."
Het is de Bijbel die Ketelaar op deze gedachte bracht. "Daar staat in dat de woestijn zal bloeien als een roos. Misschien moeten we onze lieve Heer daar een beetje bij helpen." Als het project slaagt en het zand verandert in gras, dan ziet Ketelaar nog meer kansen. "Dan kun je daar het wereldkampioenschap voetbal op organiseren."