Een schop onder de kont is het geheim van Marijke Groenewoud haar succes

Marijke Groenewoud © Omrop Fryslân
Stapje voor stapje kruipt Marijke Groenewoud naar de wereldtop van het schaatsen. Dit weekend hoopt ze zich op het Nederlands kampioenschap voor minimaal vier afstanden te plaatsen voor het WK begin maart.
Ze is met haar felblonde haar niet te missen in de blauwe trein van Albert Heijn Zaanlander, die op het ijs van Thialf aan het trainen is. Het is tot nu toe een mooi schaatsjaar voor Marijke Groenewoud met tien medailles bij verschillende wedstrijden.
"Het gaat heel goed. Ik heb de stijgende lijn te pakken sinds het begin van het seizoen", zegt een blije Groenewoud. Het resulteerde in onder andere zilver op het NK allround en brons op het EK allround.
Die twee medailles maken haar meteen ook hongerig. Want het zijn tweede en derde plaatsen. "En die heb ik wel genoeg gehad dit jaar. Ik wil naar het hoogste treetje toe en daar moet de laatste stap nog voor worden gezet", vertelt de Hallumse.

Geen verrassing

Ze krijgt daar hulp bij van oud-schaatser Arjan Samplonius, die inmiddels alweer jaren coach is bij de ploeg van Jillert Anema. Ook hij is erg te spreken over de ontwikkeling van hun pupil. "Die kon wel wat minder. Nee, dat is gekheid. Het gaat hartstikke goed. Ze maakt elke keer weer stappen", zegt Samplonius.
De goede prestaties van dit seizoen komen niet uit de lucht vallen. Zo haalde Groenewoud vorig jaar ook al de Olympische Spelen, waar ze vijfde werd op de 1.500 meter. "Dit jaar bewijst ze dat vorig jaar geen uitschieter was, maar dat dat haar niveau is", denkt Samplonius.
Wat is het geheim van Marijke Groenewoud, die dit jaar beter lijkt dan ooit?
Groenewoud zit goed op haar plek bij de ploeg. Niet voor niets verlengde ze haar contract onlangs tot en met de Olympische Spelen van 2026. "Het is mijn vijfde jaar bij Jillert, maar pas vorig jaar heb ik een stap gezet op de langebaan. Daarvoor zat ik in de middenmoot, maar sinds vorig jaar bij de top."
Een antwoord op de vraag hoe het kan dat het nu zo goed gaat, heeft Groenewoud niet. "Gewoon hard trainen. Ik heb verder geen geheimen dus zou niet weten wat het anders moet zijn", zegt de 24-jarige schaatsster. Samplonius heeft wel een idee. "We hebben iets meer omvang gedraaid. Voor haar heeft dat heel goed uitgepakt."
Al maakt de schaatscoach daar bij wel een kanttekening. "Maar ik denk dat ze in alle andere gevallen dat stapje ook gemaakt had. Want ze rijdt beter en er zit wat meer fanatisme in de trainingen. Dat komt doordat ze vorig jaar heeft gezien dat ze best dicht in de buurt zit."
Ik heb soms een schop onder mijn kont nodig omdat ik te mild ben voor mezelf.
Marijke Groenewoud
Vanzelfsprekend dat er meer fanatisme in de training zit, is het niet. Dat verklapt Samplonius. "Wij dwingen haar om haar best te doen, want ze heeft de neiging iets laks te zijn met het snelle werk. Als we dat niet doen, begint ze te lachen en rijdt ze lekker rustig haar rondjes", zegt de coach.
In die woorden herkent Groenewoud zich wel. "Ik kan ook wel hard voor mezelf zijn, maar ik ben ook wel vaak toegeeflijk. Dan schoppen ze me onder de kont en dan doe ik het ook wel. Ik heb soms een schop onder de kont nodig omdat ik te mild ben voor mezelf", zegt ze lachend.
Maar er is nog hoop voor Samplonius en de andere coaches, zo vertelt Groenewoud. "Vroeger was het veel erger, dus het is al wel verbeterd. Misschien wordt het nog wel beter de komende jaren."
Arjan Samplonius (links) naast Jillert Anema © Orange Pictures
Het wordt een druk weekend voor Groenewoud, die op het NK vier afstanden rijdt. Ze heeft twee doelen: meedoen om de Nederlandse titel én zich plaatsen voor het WK afstanden. Daarvoor moet ze op de meeste afstanden bij de beste drie eindigen.
Behalve op de 5.000 meter. Daarop gaan alleen de beste twee naar het WK. "Dat zal de moeilijkste zijn", denkt Groenewoud. Ruim een maand geleden reed ze pas haar eerste 5.000 meter, maar dat smaakt naar meer. "Daardoor kreeg ik vertrouwen dat ik me kon plaatsen voor het WK."
Het Nederlands kampioenschap afstanden in Thialf begint vrijdagavond. Marijke Groenewoud rijdt dan de 1.500 meter. Zaterdag komt ze in actie op de 3.000 meter en zondag op de 5.000 meter en de massastart. Omrop Fryslân doet het hele weekend verslag van het NK afstanden.
Kiezen tussen plaatsen voor het WK of een Nederlandse titel pakken, is volgens Groenewoud niet zo moeilijk. "Dan kies ik voor kampioen worden, want dan plaats ik mij ook automatisch voor het WK", lacht ze.
Volgens Samplonius liggen er serieuze mogelijkheden voor Groenewoud om voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioen te worden op afstand. "Normaal gesproken doet ze mee voor de prijzen. En dan is het te hopen dat het de goede kant op valt."