MCL opent operatiekamers in zoektocht naar nieuw personeel

Linda Marquez Cisneros en Rintje Kuiken © Omrop Fryslân
Er kunnen onmiddellijk 20 mensen aan het werk in de operatiekamers van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. De personeelskrapte loopt op leegstaande operatiekamers als gevolg. Het personeel organiseert nu zelf een wervingscampagne.
"Ik heb vandaag een heup gedaan, een lies schoongemaakt, een elleboog, een vaatprothese en nog een heup." Een zware dag, zegt operatiekamerassistent Rintje Kuiken. "Een andere keer is het weer anders, dan is het wat minder zwaar. Maar een bouwvakker heeft ook weleens een zware dag."

Hoge werkdruk

Het is prachtig werk en dat wil Kuiken ook uitstralen. Maar ook hij ziet dat er krapte is. "Ik zit weleens thuis en dan denk ik: 'goh, ik kan nu wel aan het werk en dan kunnen we nog een heup extra doen'."
Maar dat is niet de oplossing, zegt zijn collega Linda Marquez Cisneros. Ze doet onder andere personeelsplanning. "We hebben echt mensen nodig. De werkdruk is hoog en we hebben leegstaande operatiekamers. Het is zelfs nog niet gelukt de achterstanden uit de coronacrisis in te lopen."
In het ziekenhuis hangen spandoeken © Omrop Fryslan
Een goede cao zou helpen, zegt Marquez Cisneros. "De onderhandelingen zijn stukgelopen. Dat is echt jammer. Want wij staan hier met hart voor de zorg en de patiënten. We willen nieuwe mensen werven en opleiden en daarmee kwaliteit bieden. Een betere cao is daarvoor nodig om het werk goed te belonen."

Meer zeggenschap over roosters

In het ziekenhuis hangen spandoeken. Het personeel vraagt zo aandacht voor een beter loon. Dinsdag zijn de onderhandelingen tussen de bonden en de NVZ, de werkgeversorganisatie, op niets uitgelopen. Het gaat onder meer om een loonsverhoging van 13 procent over twee jaar, maar vooral ook om toeslagen en zeggenschap over roosters. Vakbonden FNV en CNV houden binnenkort vergaderingen over mogelijke acties.
Kuiken beseft dat de concurrentie op de arbeidsmarkt groot is: "Overal is krapte en worden mensen gezocht: in de horeca en in de bouw. Maar hier is geen dag hetzelfde en je hebt fijne collega's. Als wij dan een goede cao hebben, hopen we dat de mensen wel deze kant op komen."
Er is voor nu in ieder geval genoeg animo. De open dag voor zaterdag zit vol.