Aanwinst Sahraoui kent historie sc Heerenveen: "Misschien word ik net zo goed als Abe"

Ousame Sahraoui bij de presentatie in het Abe Lenstra Stadion © Fotopersbureau Martin de Jong
Osame Sahraoui is nog maar net bij sc Heerenveen, maar heeft wel wat geleerd over de club. "Ze hebben me wat verteld over het stadion en over de naam daarvan. Misschien word ik ooit zo goed als hij en neem ik zijn plaats in", zegt Sahraoui over Abe Lenstra.
De Noorse aanvaller nuanceert zijn woorden direct. 'Misschien ga ik wat te snel, maar ik zal mijn best doen."
Het zegt iets over het open karakter van Sahraoui. Bij de presentatie is hij een vrolijke jongen, die vooral heel blij is met zijn nieuwe club. "Heerenveen past goed bij mij. De club had mij al lang op de radar. Ik ben echt blij hier te zijn."
De les over het Abe Lenstra Stadion is niet het enige wat hij heeft geleerd over de club: "Ik heb ook gehoord dat Heerenveen een vrijwilligersclub is. Dat mensen de club graag helpen."

Cambuur betaalde onvoldoende

Sahraoui tekent nu een contract tot 2026 bij Sportclub Heerenveen, maar in de zomer had SC Cambuur interesse in de Noor. "Het was in augustus, denk ik. Ze waren geïnteresseerd in mij en wilden me kopen. Ik neem elke optie serieus. Het maakt niet uit welke club het is, maar het geld kwam niet op tafel. Het was niet genoeg voor mijn oude club. Ik ben blij dat ik tot januari heb gewacht en dat ik eindelijk hier ben."
In augustus ging het gerucht dat Sahraoui al in Leeuwarden was gezien. Op het socialmediaplatform Snapchat was een foto te zien waarop hij in het Cambuurstadion zou zijn. 'Ik heb het gezien, ja', zegt Sahraoui lachend. "Er waren geruchten dat ik daar was, maar dat was niet echt. Dat was 'fake news'. Ik doe mijn Snapchatlocatie altijd uit."
Osame Sahraoui over waarom hij bij sc Heerenveen getekend heeft
Op de vraag wat voor type speler Sahraoui is, geeft hij in eerste instantie een atypisch antwoord. "Ik praat liever niet over mezelf, maar ik werk graag hard. Ik wil de bal graag hebben en houd van dribbelen. Met mijn assists wil ik wat bijdragen. Heerenveen speelt aanvallend en daar ben ik blij mee."

Marokko of Noorwegen

Sahraoui is geboren in Oslo en zijn ouders komen uit Marokko. Hij speelde voor beide landen. "Ik heb voor Jong Noorwegen en voor Marokkaanse jeugdteams gespeeld. Ik kan nog steeds kiezen."
Het spel van Sahraoui doet een beetje denken aan een speler die ook ooit de transfer van Vålerenga IF naar sc Heerenveen maakte, Chidera Ejuke. "Ik heb met Chiddy gespeeld. Hij is een fantastische jongen en een nog betere speler. Om mij met hem te vergelijken, is misschien wat gevaarlijk. Maar ik kan zeggen dat ik Osame Sahraoui ben en ik hoop dat het publiek net zoveel van mij zal houden als van Ejuke."
Anas Tahiri is ook Marokkaans en speelde wedstrijden voor Marokko onder de 23. Verder speelde Marokkaans international Hakim Ziyech in het verleden bij Heerenveen, maar weet Sahraoui wel wie de laatste Marokkaanse linksbuiten is die furore maakte bij sc Heerenveen?
"Ik denk dat ik weet wie je bedoelt: Oussama Assaidi. Hij ging daarna naar Liverpool, grote schoenen om te vullen."