Opsterland doet toch mee aan vergroening: "Groen is fijn en helend"

De stichting Steenbreek zet zich in voor vergroening in dorpen en steden. Meer groen zorgt voor een schonere lucht en minder wateroverlast bij zware buien. Bovendien is er dan ook meer ruimte voor vogels, vlinders en andere dieren.
Uiteindelijk heeft nu ook de gemeente Opsterland zich aangesloten. Dat naar aanleiding van groene ideeën van bewoners uit Gorredijk. Sinds 2016 is de stichting Steenbreek bezig om bijvoorbeeld stoeptegels te vervangen met tuintjes.
Opsterland zet in op vergroening
Vooral de boomspiegels en de geveltuintjes konden volgens de dorpelingen worden verbeterd. Daar hebben ze een plan voor geschreven en aan de gemeente voorgelegd. "We zagen kansen in het dorp, om de vaart en de entree van het dorp groener te maken. Zodat het voor bewoners en toeristen groener en mooier wordt", zegt Jan van der Wal, een van de initiatiefnemers.
Toch ging de gemeente niet meteen met het plan aan de slag: "De gemeente zei tegen ons: 'Nee, dat gaan wij niet doen. Jullie krijgen geld en dan mag je het zelf uitvoeren'."

Toen ze bij de gemeente Opsterland zagen wat dat kon opleveren, hebben ze besloten om zich ook aan te sluiten bij de stichting Steenbreek. Op deze manier kan de vergroening breder worden ingezet. "In de dorpen is veel bebouwing, met veel tegels en paden. Eigenlijk willen we het groen weer terugbrengen", zegt Durk Durksz, wethouder bij Opsterland.
'Groen is fijn en helend'
Zo'n 70 procent van de Friese gemeentes zijn inmiddels aangesloten bij stichting Steenbreek. Die stichting wil met educatie en verbinding het belang van een groene omgeving onderstrepen. "Het voordeel van de bewustwording is dat mensen zien is dat groen fijn en helend is", zegt Nienke Plantinga van Steenbreek.
Verder ziet zij ook een mooi neveneffect. "Het roept ook een sociale cohesie op. Mensen leren elkaar weer kennen in de straat, de gemeente komt in contact met haar inwoners."
Het legt letterlijk verbindingen, zo ziet ook initiatiefnemer Van der Wal. "Mensen zien dat het mooier kan, dan gaan ze dat samen aanleggen, maar ook samen onderhouden."

Fryslân heeft niet veel stadsgebied, toch kan ook hier de vergroening een stuk beter, vindt Plantinga. "Fryslân is een groene provincie, wij missen alleen wel biodiversiteit."
Ze zou graag verbetering van de diversiteit zien in de dorpen en steden, maar ook in het landelijk gebied. "Zodat het ook voor het insectenleven en de vogels een interessante provincie wordt."