130 jaar oude flessenpost gaat weer voor 130 jaar de Leeuwarder stationsmuur in

Vinder Ernie Baars stopt de nieuwe fles in de muur van het station © Omrop Fryslân, Sander van den Bogert
De flessenpost, die in november werd gevonden op het station van Leeuwarden, is woensdag teruggeplaatst. Tenminste, in een nieuw jasje. Met de namen van de hedendaagse vinders en de historie van de mensen die de fles in 1891 in de muur hebben gedaan.
De originele fles wordt nu geconserveerd en tentoongesteld in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De nieuwe fles is in een krant van woensdag verpakt en terug in de muur gedaan. Met de hoop dat hij ooit weer wordt gevonden.
Projectmanager Jim van Leersum van ProRail hoopt dat dat nog een tijd duurt: "Als de fles over 10 jaar wordt teruggevonden, dan hebben we ons werk niet goed gedaan. Dus dat hoop ik niet, haha. We hebben de renovatie uitgevoerd zodat de kap in ieder geval nog 100 jaar mee kan. Dus zullen we inzetten op nog eens 130 jaar?"
Flessenpost uit 1891 teruggeplaatst in station van Leeuwarden
De ontdekking van de fles heeft voor veel aandacht gezorgd. Het nieuws over de fles ging de hele wereld over, zegt vinder Ernie Baars. Directeur van een staalbedrijf dat meewerkt aan het station: "Ik stuurde het bericht naar een vriend in Curaçao. Die vertelde dat het daar net op het nieuws was. Daarnaast hebben we berichten gehad uit bijvoorbeeld Polen. Dat is wel bijzonder."
Van Leersum: "Als je een renovatie- of restauratieproject doet, heb je altijd de stille hoop dat je altijd iets vindt wat er eigenlijk niet hoort te zijn. Daar hadden we hier een hoofdprijs mee."

Nabestaanden

De fles van 1891 is geplaatst door drie mensen die op het postkantoor werkten dat op het station zat. Ook een collega die post rondbracht op de trein was erbij betrokken. Die leven natuurlijk niet meer. Wel heeft ProRail geprobeerd om contact te krijgen met hun familie.
"Er hebben heel veel mensen gereageerd op onze oproep", zegt archeoloog Jerry Huisman, "Achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen. Maar ook vrienden van deze familie. Op die manier hebben we weer twee vriendinnen kunnen herenigen. Die waren elkaar uit het oog verloren. Zij zien en spreken elkaar nu weer door een fles van 130 jaar geleden."
De nieuwe fles wordt gevuld met de info en een geheime boodschap © Omrop Fryslân
De betrokkenen hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de nieuwe fles ook weer wordt gevonden, zegt Baas: "We hebben de fles geseald met een wijnseal, dan kan er geen vocht in komen. De kurk zit er weer in. Om de fles zit een krant van vandaag, zodat mensen weten wanneer hij geplaatst is."

130 jaar verder

"Wij zijn de originele fles met geluk tegengekomen, omdat hij niet opviel tussen de spullen", zegt Van Leersum. "Dus hebben wij hem nu in oranje crêpepapier gewikkeld. Dan weten we zeker dat ze hem niet over het hoofd zien."
De projectmanager vertelt verder. "Eigenlijk met het idee zoals de fles 130 jaar geleden ook in de kap is gekomen. Wij wilden het verhaal van de oorspronkelijke flesleggers doorgeven, maar ook iets van onszelf er aan toevoegen. We hebben de fles gevonden, omdat we het renovatieproject uitvoeren. Het is leuk om aan de vinders van onze fles uit te leggen dat wij in 2022-2023 hier druk bezig zijn geweest."
Baars voegt toe: "En we hopen dat de mensen over 130 jaar net zo enthousiast over het verhaal zijn als wij nu zijn."
De nije, ynpakte flesse © Omrop Fryslân
Wie weet wordt archeoloog Huisman, met Baars en Van Leersum, over 130 jaar weer onderzocht door een andere archeoloog. "Ik zei al tegen het thuisfront: 'Ik ga me vanaf nu maar heel goed gedragen! Je weet nooit wat ze over 200 jaar vinden over mij, haha.' Nu ben ik met mijn kompanen voor altijd verbonden in de toekomst, zonder dat we dat weten."
In de fles zit ook nog een boodschap voor de vinders, maar wat daar op staat willen ze niet vertellen. De muur is inmiddels al gedicht. Dus die boodschap moet nog zo'n 130 jaar wachten...