Wolvegaaster topchef Jan Smink wint prestigieuze prijs Le Taittinger in Londen

Jan Smink © Omrop Fryslân
Chef Jan Smink van Restaurant Smink in Wolvega heeft de wereldbeker van de kookwedstrijd Le Taittinger gewonnen. Dat is een culinaire prijs van een internationale wedstrijd in Londen.
Smink, die eerder werkte bij Lauswolt en De Librije, had vaker meegedaan aan de wedstrijd, maar nog niet eerder gewonnen. In 2020 en vorig jaar werd hij derde.
Le Taittinger is vernoemd naar het oudste champagnehuis van Frankrijk, dat al in de derde eeuw bestond. Dit was de 55e editie van de wedstrijd.
Dit jaar streed Smink tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van 20.000 euro. Hij moest een gerecht maken op basis van varken en een gerecht dat pas een dag van tevoren bekend werd gemaakt.
Jan Smink met z'n eerste prijs op Le Taittinger Prix Culinaire © Jan Smink
"'s Avonds en 's nachts heb je dan de tijd om na te denken over het gerecht", vertelt hij. "Het echte koken hiervan vond de volgende dag plaats. De opdracht was om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van varken te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hadden, alles voor 8 borden."
Na de presentatie van het eten volgde een gesprek met de jury, waarin de chefs hun aanpak vertelden. De uitslag werd bekend op het galadiner in de Royal Albert Hall.