College over de Plastic Soup: "Iedereen heeft er elke dag mee te maken"

Lemke Statema © Eigen foto
De Plastic Soup, de opwarming van de aarde, grondstoffen die opraken: het zijn problemen waarvan de oplossingen vaak ver weg lijken. Toch kan iedereen bijdragen aan de oplossing. Het is volgens 'Natuurfaam' Lemke Statema een kwestie van informeren en bewustwording.
Statema geeft woensdag daarom een Plastic Soup-college in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. "Het is vooral heel leuk dat mensen hun eigen ervaringen ook kunnen delen. Natuurlijk heb ik zelf ook de nodige ervaring opgedaan in het verminderen van plasticgebruik."
Het gaat volgens haar om de interactie met elkaar. "Dat je je niet machteloos voelt als een kleine schakel in het hele geheel. Je kunt zelf wel degelijk wat doen."

Verzorgingsproducten

Maar wat kun je zelf dan precies doen? "Veel mensen weten niet dat er in heel veel verzorgingsproducten kleine plasticdeeltjes zitten. Dat bijvoorbeeld zit in tandpasta, scheerschuim, gel of shampoo. Daar zijn ook veel goede keuzes die je kunt maken, waar het niet in zit. Dan komt het ook niet in het water."
"Daarnaast kun je ook consuminderen, daar valt heel veel onder. Minder kleren kopen, gewoon alles wat minder. Je kunt ook opruimen." Het opruimen van plasticafval op straat zorgt ervoor dat dat niet in de zee belandt, zegt Statema. "Dat probleem lijkt heel ver weg, de Plastic Soup is in de oceaan en dat is ver van ons af."
Plastic korrels © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Maar in werkelijkheid is dat probleem helemaal niet zo ver weg, zegt de 'Natuurfaam'. "Al dat afval valt heel langzaam uit elkaar, uiteindelijk worden het zulke kleine deeltjes dat het al in ons drinkwater terechtkomt. Dus iedereen heeft er elke dag mee te maken."
Dat zal woensdag ook de boodschap van het college zijn. Steeds meer mensen hebben interesse voor de plasticproblematiek, merkt Statema. "Maar dat het overal zit, in zoveel producten, dat weten mensen vaak nog niet."